Petrom a scumpit azi carburații. Care sunt noile prețuri 

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a screscut azi prețurile la benzină și motorină, anulând ieftinirea de acum o săptămână.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 7 ianuarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,34  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,52 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul benzinei și motorinei cu 5 bani pe litru, anulând astfel ieftinirea care a avut loc exact acum o săptămână.

Este practic a doua scumpire din acest an, după cea operată la 1 ianuarie, care a avut loc din cause strict fiscale.

Atunci, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru. Majorările de preț la pompă au survenit ca urmare a două modificări importante: eliminarea compensației de 50 de bani la litru – jumărate suportată de Guvern, jumătate de companii, și o reducere a accizelor la nivelul minim din Uniunea Europeană.

Prețul petrolului Brent este în creștere pe piețele internaționale de 10 zile, de la un nivel de 77,8 dolari/baril pe 4 ianuarie, el tranzacționându-se azi la 85,5 dolari/baril. Prețurile petrolului au urcat vineri cu aproximativ un dolar pe baril și au înregistrat cea mai mare creștere săptămânală din octombrie, în condițiile în care dolarul american a scăzut la un minim al ultimelor șapte luni.

Pe de altă parte, Petrom a intrat într-un conflict deschis cu statul, în condițiile în care a anunțat joi investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Compania a spus că nu intră în sfera de aplicare a taxei în acest an.  “Ne asteptam ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului”, a anunțat compania.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *