OMV Petrom, cel mai mare vânzător de carburanţi din România, a crescut în această dimineaţă, la ora 00.00, preţurile la benzina şi motorina cu cinci bani pe litru, ca urmare a creşterii accizei.
Acciza la carburanţi a crescut, începând de azi, cu alţi 16 bani pe litru şi, desi efectul cumulat ar fi trebuit să însemne o scumpire de 19 bani a unui litru de benzină şi motorină, Petrom a crescut, surprinzător, preţurile cu doar cinci bani pe litru.
Astfel, după creşterea de azi, la cea mai ieftină staţie Petrom din Bucureşti, cea de pe şoseaua Alexandriei, benzina standard are un preţ de 4.85 lei pe litru, iar motorina standard costă 4,93 de lei litrul.
De reţinut că acestea sunt preţuri reduse, dat fiind că, în week-end, compania petrolieră are o promoţie prin care scade preţurile la benzină cu 6 bani pe litru şi la motorină cu 3 bani pe litru în 195 de benzinării din ţară. Aşadar, luni, la cea mai ieftină benzinărie Petrom din Bucureşti, benzina va costa 4,91 lei litrul, iar motorina 4,96 lei litrul.
Creşterea de cinci bani pe litru este de patru ori mai mică decât creşterea fiscalităţii: acciza a crescut cu 16 bani pe litru, de azi, şi, cum este şi purtătoare de TVA, efectul se traduce într-o creştere de preţ de 19 bani pe litru. OMV Petrom şi-a asumat astfel o pierdere teoretică de 14 bani pe litru, bani pe care nu i-a transferat în preţul de la pompă.
Aceasta este a cea de-a doua etapă a creştrerii accizei la carburanţi. Prima a avut loc în data de 15 septembrie, ca urmare a deciziei Guvernului Tudose de a creşte acciza la carburanţi cu 32 de bani pe litru, atât la benzină cât şi la motorină, în două etape.
În 15 septembrie, OMV Petrom a urcat preţurile cu 9 bani pe litru, deşi efectul cumulat al creşterii taxării însemna un plus de 19 bani la pompă. A decis să nu transefere atunci în preţ 10 bani pe litru, şi, adunat cu cei 14 bani pe care nu i-a transferat acum, înseamnă că şi-a asumat un cost suplimentar de 24 de bani pe litru, bani pe care îi plăteşte statului, dar nu-i recuperează prin preţ.
Compania petrolieră nu a explicat atunci de ce a decis să transere mai puţin de jumătate din creşteras taxelor în preţul de la pompă
Cu cât s-au scumpit carburanţii în România. Jocul cotaţiei şi al accizei
Preţul carburanţilor este format din trei mari componente, în ordine după ponderea lor: taxele (acciză şi TVA), care reprezintă ceva mai mult de jumătate din preţul final, preţul propriu zis al carburantului-cotaţia internaţională, care înseamnă cam 35% din preţ, şi costurile (logistică, salarii, transport, etc.) şi profitul comerciantului, care înseamnă restul.
Potrivit calculelor noastre, de la finalul lunii august şi până astăzi, Petrom a scumpit benzina cu 28 de bani pe litru şi motorina cu 40 de bani pe litru. De reţinut că acciza a crescut, în această perioadă, cu 38 de bani pe litru, dar Petrom a decis să transfere în preţ doar 14, adică aproximativ o treime.
Momentul în care Guvernul Tudose a decis creşterea taxelor pe carburanţi s-a suprapus cu o piaţă în creştere. Luna trecută, uraganul Harvey, care a lovit Golful Mexic, a închis peste un sfert din capacitatea totală a Statelor Unite, cu efect final creşterea cotaţiilor internaţionale la benzină şi motorină. De la finalul lui august şi până acum, cotaţiile au crescut, pentru benzină, în lei, ponderat cu evoluţia cursului de schimb (leul s-a apreciat marginal în raport cu dolarul) cu 5,5%, iar pentru motorină, cu circa 13%.
Potrivit calculelor noastre, influenţa în preţul final de la pompele din România a acestei creştreri ar fi de 10 bani pentru un litru de benzină şi 21 de bani pentru un litru de motorină. Suprapus cu o acciză mărită trasferată integral în preţ, ar fi trebuit ca la pompă să avem o scumpire a benzinei de 48 de bani pe litru iar la motorină de 59 de bani pe litru.Însă, din motive necunoscute şi pe care încă nu le-a explicat, Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a scumpit benzina cu doar 28 de bani şi motorina cu doar 40 de bani.
În România se consumă şapte miliarde de litri de carburant auto anual, dintre care cinci miliarde de litri de motorină şi două miliarde de litri de benzină.