Petrom a produs mai puţină energie electrică decât Romgaz, deşi are o “bijuterie” de centrală

Producţia de energie eletrică a Romgaz a fost de 0,999 TWh, în primul semestru al acestui an, de aproape două ori mai mare decât în primul semestru al anului trecut, când a fost de doar 0,52 TWh, potrivit rezultatelor financiare ale companiei.

“Creşterea cantităţii de energie electrică produsă este în strânsă legătură cu temperaturile scăzute în perioada rece, motiv pentru care în Semestrul I 2017 a funcţionat un grup energetic de 200 MW”, spune Romgaz.

Romgaz a preluat centrala Iernut în anul 2013 de la Electrocentrale București, în contul unei datorii de 653 de milioane de lei. Centrala utilizează drept combustibil gazele naturale, având şase grupuri, cu o putere instalată  totală de 800 MW, iar grupurile, nu toate funcţionale şi azi, au fost construite în anii ’60.

Producţia de energie electrică a OMV Petrom a fost mai mica, de doar 0,91 TWh de energie electrică, identică cu cea din primul semestru al anului trecut, asta în condiţiile în care centrala de la Brazi pe care o operează, cu o putere totală de 860 MW în cele două grupuri General Electric, este cea mai modernă din România, fiind inaugurată în 2012, după o investiţie de jumătate de milliard de euro.

Petrom nu a reuşit astfel să fructifice situaţia extraordinară de pe piaţa de electricitate din România, în condiţiile în care, în acest an au fost înregistrate cele mai mari preţuri din istorie. Motivul ţine de defecţiunile care s-au ţinut lanţ: la finalul anului trecut, un grup a fost oprit pentru că s-a defectat un transformator, iar spre finalul lunii aprilie a fost oprit şi al doilea, aşa că centrala a fost oprită în totalitate. Primul grup a fost repornit abia pe 5 iulie, deci centrala funcţionează la jumătate din capacitate până spre sfârşitul acestui an, când oficialii companiei speră să fie repornit şi al doilea.

În primul semestru al acestui an, producţia de energie electrică a României a crescut cu 6%, consumul de energie electrică cu 5%, iar exporturile nete cu 28%, faţă de primul semestru al anului trecut.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *