Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, a contractat o linie de credit sindicalizată multi-valută, în valoare de 930 milioane euro, cu o maturitate de trei ani şi posibilitate de prelungire pentru încă doi ani.
Împrumutul înlocuieşte liniile de credit în valoare de 875 milioane euro, contractate în 2008 şi 2009 cu scadenţă în 2012 şi neutilizate la data contractării acestei linii de credit. Creditul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor generale ale companiei, inclusiv finanţarea programului curent de investiţii, conform unui comunicat al companiei.
BNP Paribas, BRD – Groupe Societe Generale SA, Citi, Raiffeisen Bank International AG şi Unicredit au acţionat în calitate de lideri subscriitori (Bookrunners) şi aranjori principali mandataţi în cadrul tranzacţiei. Sindicatul de bănci include în total un număr de 14 bănci interne şi internaţionale. Marja iniţială a fost stabilită la 1,90% pe an peste rata de referinţă.
La sfârşitul lunii septembrie 2011, gradul de îndatorare al Petrom era de circa 11%, iar în perioada post privatizare nu a depăşit 16%.”Prin extinderea maturităţii programului de finanţare ne menţinem poziţia financiară solidă, într-un mediu cu volatilitate ridicată. Suntem cel mai mare investitor din sectorul energetic românesc, cu investiţii anuale de peste un miliard de euro în ultimii şase ani. Investiţiile noastre au avut o pondere considerabilă de circa 3-4% în investiţiile totale din România în 2010. Contractarea acestei linii de credit în ciuda contextului de piaţa volatil confirmă încrederea băncilor în capacităţile noastre financiare”, a declarat directorul financiar al Petrom, Daniel Turnheim.
La data de 23 noiembrie 2011, creditele contractate şi neutilizate, disponibile Grupului Petrom, se ridică la suma de aproximativ un miliard de euro.
Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. În anul 2010 cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro.