Petrom a început să livreze energie electrică

Petrom a făcut primele livrări de electricitate în reţea, în cadrul testelor centralei pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, livrările comerciale urmmde să aibă loc în a doua jumătate a anului, se arată într-un comunicat al companiei.

„În iunie a avut loc prima pornire, care constituie un reper major în proiectul de construcţie al centralei. Parcurgem practic ultima etapă de teste, înainte de începerea exploatării comerciale a centralei. Este o realizare foarte importantă, având în vedere atât rolul pe care această centrală îl va juca pe piaţa de electricitate din România, cât şi faptul că este primul proiect de o asemenea anvergură din România, în ultimii 20 de ani” a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze şi energie.

Petrom a demarat lucrările de construcţie a centralei pe gaze in ciclu combinat de la Brazi în 2008. Cu o capacitate de 860 MW dezvoltată de două turbine cu gaze şi una cu abur, centrala constituie cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din România.

Primele teste la rece au început în a doua parte a anului 2010, iar testele la cald au început luna aceasta, cu prima pornire a celor două turbine pe gaze. În perioada în care se efectuează teste la cald centrala livrează electricitate în reţeaua electrică de transport, parte din ea fiind utilizată pentru consumul intern al centralei.

Flexibilitatea centralei permite instalarea de capacităţi suplimentare de producţie eoliene în sistemul românesc: cu cele două turbine de gaz care pot produce fiecare 290 MW este posibilă instalarea a aproximativ 700 MW în centrale eoliene, spune compania.

Petrom intenţionează să ajungă la o cotă de 10% din piaţa de energie electrică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *