Petrom a început negocierile cu Guvernul Georgiei pentru acordul de împărțire a producției din perimetrul din Marea Neagră

OMV Petrom, care a câștigat în vară licitația pentru un perimetru offshore în Georgia, a început negocierile cu autoritățile din această țară pentru acordul de împărțire a producției, a declarat Peter Zeilinger, senior-vicepresident la OMV, fost director pe segmentul upstream la Petrom.

“Avem o perioadă de șase luni de negocieri, în care încercăm să ajungem la un acord reciproc avantajos. După această perioadă trebuie să ne asumăm angajamentele specifice pentru acest proiect”, a declarat Zeilinger, care a mai dezvăluit că acordul petrolier cu autoritățile din Georgia pentru perimetrul din Marea Neagră va fi unul de tip “production sharing”.

“Vedem aceeași structură geologică în Georgia ca și în România”, a spus oficialul OMV, la o conferință online pe tema resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră.

Zeilinger a opinat că termenii fiscali pentru operațiunile din Georgia și din Bulgaria, unde recent Petrom a intrat în blocul offshore Han Asparuh, de lângă Neptun Deep, sunt mai prietenoși pentru acest business decât cei din România.

Un acord petrolier de tip “împărțire a producției”, ca cel din legislația georgiană, este diferit față de sistemul de redevență din România. În acel caz, statul și compania petrolieră își împart câștigurile obținute din vânzarea hidrocarburilor, în termenii conveniți, iar cheltuielile legate de explorare, până la momentul demarării producției sunt deductibile fiscal, totul pe baza unui program de explorare asumat de către investitor pe care trebuie să îl respecte.

Petrom a anunțat într-un comunicat de la finalul lui iunie că începe operațiunile în Georgia. Compania a precizat că a fost selectată drept câştigătoare a licitaţiei internaţionale deschise, organizată de Ministerul Economiei şi Dezvoltării Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore, care acoperă o suprafaţă totală de 5.282 de kilometri pătraţi.

„Ne continuăm planurile de a ne extinde activităţile din upstream în regiunea Mării Negre. Aceasta este o altă etapă importantă, după semnarea unui contract pentru intrarea în licenţa de explorare Han Asparuh, în zona offshore a Bulgariei. Este o continuare firească a experienţei noastre de peste 40 de ani în apele româneşti ale Mării Negre”, a declarat Peter Zeilinger, la acea dată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *