Petrom a importat şi în 2018 petrol de un miliard de lei pentru rafinăria din România. Ce extrage din ţară nu mai ajunge

OMV Petrom, singurul producător de petrol din România, a importat în 2018 ţiţei de un miliard de lei, pentru a asigura consumul rafinăriei sale de la Brazi, în condiţiile în care producţia de petrol a României nu mai este suficientă.

Petrom a raportat, pentru anul 2018, achiziţii de 1,008 miliarde de lei de la OMV Supply and Trading Limited, uşor sub nivelul de 1,065 miliarde de lei, consemnat în anul  2017, potrivit raportărilor companiei pentru anul trecut.

Miliardul de lei plătit către casa de trading a OMV reprezintă de fapt ţiţei achiziţionat de Petrom pentru a asigura necesarul rafinăriei de la Brazi, singura pe care compania o operează în România, iar achiziţile se fac prin OMV pentru că tranzacţiile sunt mai avantajoase-OMV cumpără mult ţiţei, pentru cele două rafinării pe care le are în vestul Europei, una în Austria şi cealaltă din Germania.

Petrom procesează în rafinăria Petrobrazi (4,5 milioane de tone pe an capacitate) tot ţiţeiul pe care îl extrage din România, dar cum producţia este în scădere, petrolul românesc nu mai este suficient. În 2018, în rafinărie au intrat 4,08 milioane de tone de petrol, cu 9% sub nivelul anului 2017 (4,48 milioane tone) motivul fiind oprirea planificată timp de şase săptămâni pentru revizie, în 2018.

În termeni valorici, suma de banii plătită pentru import a fost apropiată de cea din 2017 pentru că preţul ţiţeiului a fost mai mare în 2018.

Citeşte şi:

Doar o treime din petrolul consumat de rafinăriile din România mai este este scos din ţară

Producţia de petrol a Petrom în România scade continuu, de la an la an, din cauza declinului natural al zăcămintelor. În anul 2018, producţia totală de hidrocarburi a scpzut cu 5%, mai accelerată în cazul gazelor (7%)  şi mai lentă în cazul ţiţeiului, unde s-a consemnat un minus de 2%.

Acum zece ani, în 2007, producţia de hidrocarburi a Petrom (ţiţei, gaze şi condensat) era de 193.000 de barili pe zi. În acei ani, planul Petrom era de a stabiliza producţia la nivelul a 200.000 de barili pe zi, dar declinul natutal al zăcămintelor noastre-în România se extrage petrol de mai bine de o sută de ani- nu a putut fi compensat de noile descoperiri, în ciuda miliardelor de euro investite în explorare de noi resurse sau de redezvoltare a câmpurilor existente. Anul trecut, producţia a fost de 153.000 de barili pe zi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *