Petrom a găsit gaze în Oltenia

Petrom a anunţat joi seara că sonda de explorare 4539 Totea, ce a fost forată în Sud-Vestul României, în regiunea Olteniei, la o adâncime de 3.600 m, a descoperit o acumulare mare de gaze naturale, cu presiune ridicată.

Petrom spun că este planificată o evaluare viitoare pentru a confirma ceea ce ar putea fi cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani.

Carotajul geofizic a indicat mai multe intervale de hidrocarburi în Miocenul inferior. În perioada de teste s-a înregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de gaze şi condensat de aproximativ 3.100 bep/zi. Rezultatele înregistrate până în prezent indică faptul că acesta ar putea fi un nou zăcământ semnificativ care urmează a fi determinat prin evaluare, a informat compania.

„Mă bucur să putem anunţa acest succes, care ar putea reprezenta cea mai importantă descoperire de gaze onshore din România în ultimii şase ani. Rezultatele înregistrate în timpul testelor confirmă potenţialul zăcământului şi aşteptările noastre în ceea ce priveşte regiunea Olteniei, unde am concentrat investiţii ridicate”, a declarat membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie, Johann Pleininger.

Sonda 4539 Totea a fost săpată în urma unui program de explorare seismică 3D derulat recent. Trei probe de producţie care au înregistrat succes au fost executate pe trei intervale reprezentative ale rezervorului, cu un debit maxim al producţiei stabilizate de circa 3.100 bep/zi de gaze şi condensat.

Pentru a determina dimensiunea acumulării, care este localizată într-o zonă cu complexitate geologică ridicată, Petrom va începe un program de evaluare. Producţia experimentală pe sonda 4539 Totea este estimată să înceapă la sfârşitul anului, imediat după conectarea sondei la infrastructura de conducte de gaze din apropiere.

„Astfel de rezultate în activitatea noastră de explorare sunt esenţiale pentru a furniza energie în România şi sunt remarcabile având în vedere că ne desfăşurăm activitatea într-o activitate care în Romania numără peste 150 de ani. Prin investiţiile pe care le facem pentru utilizarea de tehnologii moderne asigurăm accesul la zăcăminte de gaze care până acum nu au fost accesibile”, a declarat CEO Petrom, Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul a realizat investiţii de peste 6,6 miliarde de euro în ultimii şase ani. Grupul exploatează în România şi Kazakhstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 832 milioane de barili echivalent petrol (în România 805 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *