Petrom a făcut un stress test al centralei electrice Brazi. A evaluat-o la 1,43 miliarde de lei, după ce a depreciat-o

La finalul anului trecut, OMV Petrom a făcut un test de depreciere pentru centrala electrică de la Brazi, pe baza estimărilor referitoare la condiţiile de piaţă pe termen lung. Valoarea contabilă a acestui activ, cea mai nouă şi modernă unitate semnificativă de generare a energiei electrice din România, a fost scăzuă cu 75 de milioane de lei.

„La 31 decembrie 2017, OMV Petrom a efectuat un test de depreciere pentru centrala electrică cu ciclu combinat de la Brazi, determinat de revizuirea ipotezelor de piață și operaționale pe termen lung, care a condus la recunoașterea unei ajustări suplimentare de depreciere în sumă de 75,09 milioane RON (…). La 31 decembrie 2017, CECC Brazi avea o valoare contabilă de 1.435 milioane RON” scrie în raportul anual al companiei, publicat recent.

De ce a făcut Petrom acest test de depreciere?

„Conform standardelor internaționale de raportare financiară, o societate trebuie să determine dacă există indicatori de depreciere și dacă acești indicatori există, să efectueze o analiză pentru a cuantifica o astfel de depreciere. Evaluarea recuperabilității valorii contabile a CECC Brazi necesită raționamente semnificative pentru a determina dacă există un indiciu că un activ ar putea fi depreciat și pentru a cuantifica o astfel de depreciere.

Riscul principal este reprezentat de estimarea fluxurilor de trezorerie viitoare precum și a ratelor de actualizare folosite de către Conducere pentru a estima recuperabilitatea valorii contabile a CECC Brazi. Aceste fluxuri de trezorerie viitoare sunt în principal influențate de ipotezele privind marjele din activitatea de energie electrică (reprezentând diferențele între prețurile la electricitate și costul gazelor și al certificatelor de CO2) și cantitatea de electricitate produsă”, scrie în raportul anual al companiei.

Citeşte şi:

Guvernul vorbeşte despre o centrală electrică nouă la Deva, care să folosească  gazele din Marea Neagră

Principalele ipoteze folosite pentru determinarea valorii de utilizare au fost marjele din activitatea de energie electrică (reprezentând diferențele între prețurile la electricitate și costul gazelor și al certificatelor de CO2) și cantitatea de electricitate produsă.

Astfel, scăderea cu 5% a marjelor nete din activitatea de energie electrică are avea un efect negativ asupra valorii centralei de 204 milioane de lei, iar o scădere cu 5% a cantităţii de energie produse are un impact negativ estimat la 180 de milioane de lei. Indicatorul „rată de actualizare” înainte de impozitare a fost socotit la 6,36%, iar o creştere cu 0,5% a acestuia ar avea un efect negativ de 67 de milioane de lei.

Centrala Brazi este cel mai mare proiect privat de investiţii greenfield din sectorul energetic din România, fiind pusă în funcţiune în 2012, cu investiţii de 530 de milioane de euro. Capacitatea centralei este de 860 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *