Petrom a făcut un profit net de peste 2 miliarde de euro, în 2022, cel mai mare înregistrat vreodată în România. E de trei ori și jumătate mai mare decât în 2021. Totalul taxelor plătite e dublu – 4 miliarde de euro

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, a raportat un profit net de 10,3 miliarde de lei, pentru anul 2022.

Profitul net de 10,3 miliarde de lei este de peste trei ori și jumătate mai mare decât realizat în anul 2021, și este cel mai mare realizat vreodată de o companie românească, fiind obținut pe fondul prețurilor mari ale țițeului și gazelor naturale de anul trecut.

Vânzările companiei au atins și ele valoarea record de 61 de miliarde de lei, fiind de 2,3 ori mai mari decât cele din 2021.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăți în ceea privește aprovizionarea cu produse energetice, prețuri internaționale record și volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piață și performanța operațională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producție record de electricitate”, a delarat CEO-ul companiei, Christina Verchere, în comunicatul de presă cu rezultatele financiare.

“Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susținerea tranziției energetice din România, oferind pieței soluții de energie noi și curate. Pentru 2023, investițiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.

Neptun Deep este în centrul strategiei noastre și ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiție, planificată pentru jumătatea anului 2023“, a mai spus Verchere.

Petrom este deținută în proporție de 51,2% de grupul austriac OMV. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7% din acțiunile companiei , iar 28,1% se tranzacționează liber.

Dividende și dividende speciale

Pe baza rezultatelor preliminare pentru anul financiar incheiat la 31 decembrie 2022,  „Directoratul OMV Petrom S.A. propune un dividend de baza in valoare bruta de 0,0375 lei/actiune pentru anul financiar 2022, ceea ce se transpune intr-o crestere anuala de 10%, la limita superioara a intervalului de 5-10% declarat in indrumarea privind dividendele.

Directoratul OMV Petrom S.A. anunta de asemenea intentia de a propune distribuirea unui dividend special in 2023, valoarea exacta a acestuia urmand a fi anuntata la jumatatea anului 2023″.

Citește și;

Petrom plătește statului taxe de 20 de miliarde de lei pentru 2022, în total, valoare record, dublă față de profitul net. Taxele directe au crescut de aproape patru ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *