Petrom a devenit furnizor de ultimă instanță de gaze, dar nu va prelua mai mult de 3.000 de clienți casnici

OMV Petrom, al doilea producător de gaze naturale al țării, a fost numit oficial furnizor de ultimă instanță (FUI) de către ANRE, confirmându-se astfel informația publicată de noi în premieră. Totuși, Petrom va prelua un număr limitat de clienți casnici, dacă va fi obligat să o facă.

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat marţi deciziile de desemnare a societăţilor Engie România, E.ON Energie România şi OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, acestea având obligaţia de a prelua clienţii care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform unui comunicat al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei.

Am scris despre desemnarea Petrom drept FUI de gaze cu o zi înainte, puteți citi mai jos și de ce a procedat ANRE așa:

Petrom va fi desemnat furnizor de ultimă instanță de gaze naturale – surse

Pe de altă parte însă, Petrom nu va prelua foarte mulți clienți casnici de gaze naturale, dacă chiar va ajunge în situația să facă asta. “Din câte știu eu, este o premieră în Europa ca un poducător de gaze, așa cum suntem noi, să fie desemnat și furnizor de ultimă instanță pentru consumatori casnici. Noi nu vindem gaze B2C (business-to-consumer n.red.), avem doar furnizare B2B (business-to-business, doar către companii – n.red.), nu avem experiență. Am înțeles grija autorităților și am spus că putem prelua în regim de ultimă instanță consumatori industriali, în limita unui consum, dar nu au fost de acord. Suntem într-adevăr acum furnizor de ultimă instanță pentru B2C, dar, potrivit înțelegerii cu ANRE, vom putea prelua echivalentul a maximum 30% din numărul nostru de clienți din segmentul B2C”, ne-a declarat Franck Neel, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru sectorul Downstream Gas.

El a explicat că acum compania are circa 9.000 de clienți non-casnici, deci va putea prelua, dacă se va ajunge la acest lucru, undeva la maximum 3.000 de clienți casnici în regim de ultimă instanță.

Petrom are o cotă de 32% din piața totală cu amânuntul de gaze (date ANRE pentru luna august), este deci cel mai mare furnizor din țară. Compania nu este însă activă pe piața clienților casnici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *