Petrom a ajuns să importe 20% din petrolul necesar rafinăriei din România

Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească și singurul producător semnificativ de petrol al țării importă din ce în ce mai mult țiței pentru consumul propriei rafinării.

Petrom a cumpărat anul trecut țiței din import în valoare de 2,11 miliarde de lei, de două ori mai mult decât în anul precedent, potrivit datelor financiare prezentate de companie. Petrom nu prezintă aceste date defalcat, dar reies din rapoartele financiare. Astfel, pentru 2019, compania a raportat achiziții de la OMV Supply &Trading Limited, în valoare de 2,11 miliarde de lei, iar pentru 2018 achizițiile au fost de un miliard de lei.

“Este vorba despre țițeiul din import. Importurile noastre se fac prin OMV Supply & Trading, 20% din țiței este importat”, ne-a declarat directorul financiar al Petrom, Alina Popa, răspunzând unei întrebări pe această temă.  Ea a explicat că în 2018 rafinăria Petrobrazi, singura pe care Petrom o operează în România, a fost închisă o perioadă, și de aceea a fost nevoie de mai puțin țiței din import.

Importurile de țiței cresc pe măsură ce producția internă se tot diminuează, noile descoperiri nu pot înlocui resursele consumate din perimetrele exploatate de companie, însă cererea de carburanți tot crește.

Spre exemplu, anul trecut, producția de țiței și condensat a fost de 26,12 milioane de barili, în scădere cu 2% față de anul 2018, însă, în rafinărie aufost procesate 4,73 milioane de tone de țiței și derivate, cu 16% mai mult decât în anul precedent. Vânzările de carburanți au crescut cu 10% în toată rețeaua operată de Petrom (700 de stații sub brandurile Petrom și OMV în România, Serbia, Bulgaria, Moldova), până la 5,46 milioane de tone, dintre care mai mult de jumătate (2,85 milioane) au fost vânzări directe, prin benzinării.

Producția de țiței a Petrom scade accentuat, în condițiile maturizării zăcămintelor. Spre exemplu, acum zece ani, producția anuală a compaiei era de 31 de milioane de barili de țiței și condensat.

Petrom, companie controlată de firma austriacă OMV, a raportat pentru anul trecut un profit net de 3,6 miliarde de lei, în scădere cu 11%, la vânzări de 25,4 miliarde de lei, în creștere cu 13% față de 2019.import petrolimport lng sua,import

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *