Petrolul se scumpește și ajunge la cel mai mare preț din ultimele patru luni

Petrolul a ajuns la peste 85 de dolari pe baril, după ce previziunile arată o creștere a consumului peste ofertă și pe fondul unor stocuri mai mici în Statele Unite.

Tendința de creștere a prețului petrolului s-a intensificat joi, după de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat previziuni pozitive privind cererea globală, care ar putea să nu fie susținută de ofertă.

Prețul futures pe luna mai pentru Brent la bursa ICE Futures din Londra a crescut cu 1,39 dolari (1,65%), până la 85,42 dolari pe baril, la ora 16:50. Este cel mai mare nivel de preț de la începutul lui noiembrie și până acum

Contractele futures pentru benchmarkul american WTI pentru luna aprilie la NYMEX au crescut cu 1,53 dolari (1,92%), la 81,25 dolari pe baril.

Pieţele petroliere mondiale se vor confrunta în 2024 cu un deficit de aprovizionare, în locul excedentului estimat anterior, deoarece grupul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) caută să continue reducerile de producţie în a doua parte a anului, se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE),

Agenţia Internaţională a Energiei se aşteaptă în acest an la o creştere a cererii de petrol pe plan mondial cu 1,3 milioane bpd, la 103,2 milioane bpd, pe fondul perspectivelor economice încurajatoare din SUA şi a majorării consumului de combustibil pentru nave, care trebuie să parcurgă rute mai lungi, pentru a evita atacurile de la Marea Roşie.

„Investitorii se așteaptă la o cerere puternică de combustibil în China, în timp ce reducerile de ofertă în curs de desfășurare din partea OPEC+ înseamnă că este posibil un deficit de aprovizionare”, a declarat Fawad Razakzada, analist la City Index și Forex.com.

Între timp, Departamentul american al Energiei a raportat că stocurile comerciale de petrol din țară au scăzut săptămâna trecută cu 1,54 milioane de barili. Acest lucru a fost o surpriză pentru experți, care se așteptau, în medie, la o creștere de 1 milion de barili.

Rezervele de benzină au scăzut cu 5,66 milioane de barili, spre exemplu, în condițiile în care analiștii prognozau reduceri de 2,2 milioane de barili.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *