Petrolul s-a prăbuşit la 30 de dolari pe baril, cădere istorică de 27%. Război al preţurilor declanşat de Arabia Saudită

Preţurile petrolului au scăzut, într-o singură zi, cu aproape 27%, cel mai mare nivel zilnic al declinului din 1991, potrivit presei de specialitate, după ce Arabia Saudită a intrat într-un război al preţurilor cu Rusia.

Cotaţia ţiţeiului WTI, de referinţă pentru piaţa americană, a scăzut duminică cu 27%, până la nivelul de 30 de dolari pe baril, iar petrolul Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, se tranzacţiona la 35 de dolari pe baril, în scădere cu 22%.

Preţul petrolului este în scădere accentuată de ceva vreme, pe fondul efectelor epidemiei de coronavirus, dar cotaţiile s-au prăbuşit duminică, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a declarat că Rusia poate face față  actualului preţ mic al petrolului, sustenabil pentru economia sa. Arabia Saudită a ripostat, într-o mişcare suprinzătoare: pe lângă faptul că a redus cu 7 dolari pe baril preţul pentru livrările forward către China, a anunţat că îşi creşte producţia cu 2 milioane de barili pe zi.

Analişti citaţi de CNN  au arătat că în urma acestui război al preţurilor este posibil să avem parte de o scădere a preţurilor petrolului până la 20 de dolari pe baril.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *