Pentru prima dată în istorie, petrolul este pe cale să devină cel mai important produs de export al Statelor Unite în acest an, ceea ce arată influența tot mai mare a producției și exporturilor de petrol din SUA pe piața mondială, scrie OilPrice.
Creșterea producției de țiței din SUA în ultimii ani și creșterea exporturilor după ridicarea interdicției de a vinde peste granițe, în 2015, au făcut din petrolul american un produs din ce în ce mai important pe piață, mai ales după invazia rusă în Ucraina și după interdicția și sancțiunile impuse în Occident asupra țițeiului rusesc.
Oferta de petrol din SUA a compensat o parte din reducerile OPEC+ din prima jumătate a acestui an, în condițiile în care urmează să atingă un nivel record de producție și în 2023 și 2024. Producția americană de țiței ar urma să ajungă la o medie de 12,92 milioane de barili pe zi (bpd) în acest an și la 13,12 milioane de bpd anul viitor – noi recorduri, arată Administrația pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) în raportul său din octombrie privind perspectivele energetice pe termen scurt.
Exporturile de petrol sunt, de asemenea, la un nivel record, cu o medie de 3,99 milioane de bpd în prima jumătate a anului 2023, în creștere cu aproape 20% față de prima jumătate a anului 2022.
Atât în ceea ce privește volumul, cât și valoarea, petrolul a fost cel mai exportet produs al Statelor Unite de la începutul anului și până în luna august, și este posibul să rămână așa pe tot parcursul lui 2023. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi pentru prima dată în istorie, arată o analiză realizate de Ken Roberts de la WorldCity, o companie care urmărește exporturile americane pe baza datelor guvernamentale.
Numai în luna august, valoarea exporturilor de petrol din SUA, de 10,3 miliarde de dolari, a avut cea mai mare pondere din toate exporturile americane, de 6%, urmată de benzină și alți combustibili, conform datelor WorldCity. În ceea ce privește volumele, ponderea petrolului a fost, de asemenea, cea mai mare – cu 24%, urmată de LNG și de benzină și alți combustibili.
Potrivit analizei lui Roberts de la WorldCity, publicată în Forbes, „categoria petrolului primar va fi principalul export al Statelor Unite atunci când cifrele pentru 2023 vor fi publicate, la începutul anului viitor”.
Din 2015, când SUA a ridicat interdicția asupra exporturilor de țiței – care până atunci se puteau face doar în Canada – exporturile de petrol american au crescut vertiginos, odată cu saltul producției. Creșterea a fost mai pronunțată în ultimii doi ani, datorită unui apetit tot mai mare al pieței globale pentru barili la prețuri competitive, pe fondul reducerii ofertei din partea OPEC+ și a imounerii embargoului asupra țițeiului rusesc.
În ciuda faptului că țițeiul american este, în cea mai mare parte, a sa mai ușor și mai dulce, spre deosebire de calitățile mai bune din Rusia și Orientul Mijlociu, exporturile americane au compensat o parte din reducerile OPEC+ în ultimele luni.
În prima jumătate a anului 2023, Europa a fost principala destinație pentru exporturile de țiței american în termeni de volum, cu 1,75 milioane bpd, pe primele locuri fiind Olanda și Marea Britanie, potrivit EIA. Asia a fost pe locul al doilea, primind 1,68 milioane bpd, condusă de exporturile către China și Coreea de Sud.
În mai puțin de un deceniu de la ridicarea interdicției de export, petrolul american a devenit atât de important pentru piața mondială încât WTI Midland a fost adăugat în iunie la coșul Brent de clase de țiței care este folosit ca referință pentru stabilirea prețului celui mai tranzacționat contract petrolier din lume.
Motivul pentru care WTI Midland devine din ce în ce mai important în evaluarea Dated Brent este, din nou, volumul de țiței american expediat în străinătate, care a ajuns în medie la aproximativ 4 milioane bpd de la începutul anului.
Citește și: