Petre Stroe, omul care aprinde lumina la Carrefour şi Mega Image: “O marjă a furnizorului de 3% e decentă, mai mult e risc”

Petre Stroe, CEO al MET Holding, unul dintre cei mai importanţi furnizorui privaţi de energie electrică, cu peste 900 de clienţi comerciali şi rulaj de 150 de milioane de euro, spune că falimentele din iarna trecută ale traderilor privaţi au avut două cauze: asumarea unui risc prea mare şi faptul că s-au extins prea mult, iar băncile au oprit finanţarea. Ce s-a schimbat 

“Între 2 şi 3% e o marjă decentă de furnizare. Sub 2% te întreabă grupul  mamă de ce exişti, iar peste 3% e risc”, a spus într-o întâlnire cu jurnaliştii Petre Stroe, CEO al MET Holding, unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie de pe piaţa concurenţială, şi om cu o experienţă de peste 30 de ani în energie.

Filiala din România a grupului ungar MET este un business de 150 de milioane de euro şi vinde energie către 910 clienţi comerciali din România, printre care Pirelli, Carrefour şi Mega Image, şi are 5% din piaţa concurenţială la nivel naţional, furnizând în acest an 1,5 TWh de energie electrică. Pentru anul viitor, ţinta este de 1.000 de clienţi, care să aducă vânzări de 1,7 TWh.

Mai mulţi traderi privaţi au intrat în insovenţă în acest an, când, în condiţiile unor temperaturi scăzute în toată zona, preţurile de pe piaţa spot au crescut la niveluri istorice record, iar aceştia nu şi-au mai putut onora contractele cu clienţii, la preţurile ferme din contractele de furnizare. Ca atare, au fost obligaţi să renunţe la clienţi, care s-au întors în piaţa reglementată, la furnizorii de ultimă instanţă.

“S-a mers la risc, pentru că pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) s-au tot cîştigat bani, acum s-au pierdut însă. PZU ar fi trebuit să fire o piaţă marginală, cu cel multz 12% din consum, dar ajunsese o piaţă principală, cu peste 40%. Toată lumea s-a bătut pe consumatori, preţurile au ajuns sub preţul de achiziţie al energiei. Şi s-au extins prea mult, iar finanţarea n-a mai acoperit extinderea. Băncile nu au mai finanţat energia” explică Stroe aceste falimente, accentuând asupra faptului că au mai rămas în piaţă doar 10 furnizori privaţi importanţi.

Sunt puţine şanse ca situaţia să se repete în acest an, deşi Stroe atrage atenţia că PZU este încă la un nivel destul de ridicat, iar uniii jucători sunt tentaţi să acopere pierderile trecute tot de acolo. Însă, atât furnizorii cât şi clienţii mari par să fi învăţat lecţia, în condiţiile în care, în momentul în care încheiau contracte cu clienţii pe anul următor, nu aveau cumpărată nici 50% din energia pentru ei.

“Până în luna mai 2018, an contractată 95% din energia pe care o vor consuma clienţii noştri. După mai, procentul este, acum, de 80%. Cu lună înainte, am cel puţin % din ce se va consuma” a spus Stroe, care se laudă cu un grad de retenţie a clienţilor de 95%, adică din 100 de clienţi în acest an, la anul îi vor rămâne 95.

Acum, furnizorii se diferenţiază prin servicii, prin asumarea dezechilibrelor şi predictibilitatea preţurilor pentru consumatori, spune Stroe. Preţuri care nu mai sunt mici: de la un preţ de 132 de lei/MWh pentru un consumator mare, anul trecut, la circa 220-240 de lei în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *