Petre Stroe, CEO MET Energy, despre prestaţia autorităţilor locale: „Nu înţeleg, nu vor, nu ştiu de ce sunt acolo”

Petre Stroe, director general al furnizorului de energie şi gaze MET Energy România, spune că este nevoie de capacitate noi de producţie de energie electrică şi termică în oraşe, dar că autorităţile locale, care în trecut au falimentat vechile centrale, pun piedici în calea investitorilor care vor să construiască unele noi.

“În momentul de faţă, se face vorbire despre dispariţia unităţilor de producţie a energiei electrice şi energiei termice. Eu aş adăuga şi serviciile de sistem. Odată ce mai multe centrale, 16 la număr, au fost transferate către Consiliile Locale, (…) au reuşit să le îngroape într-o perioadă  foarte scurtă, măcar să reuşească să vândă fierul vechi de acolo,şi tot ar face ceva bani (…).  Aceste capacităţi trebuie înlocuite”, a declarat Petre Stroe, la conferinţa “Focus Energetic”.

Stroe este fost director al Termoelectrica, compania care administra, până acum circa 15 ani toate centralele termoelectrice ale ţării, inclusiv cele care produceau şi energia termică a oraşelor. La acel moment, prin decizie a ministrului Industroiilor de atunci, Dan Ioan Popescu, compania a fost “spartă”, şi multe CET-uri au fost cedate primăriilor. Ulterior, majoritatea acestora s-au oprit, primăriile neavând resurse, iar multe din serviciile de termoficare s-au închis şi ele.

Stroe a amintit despre intenţia MET Energy România de a construi o centrală nouă, pe gaze, despre care se vorbeşte de mai multă vreme, dar pe lângă lipsa de susţinere din partea operatorului pieţeri, OPCOM (“avem două teme de discuţie care nu s-au finalizat, contractele bilaterale şi contractele pe termen lung, OPCOM ar trebui să asculte piaţa”), sunt şi probleme cu primăriile

“Strategia noastră este de a investi în capacităţi de producţie cu o mărime mică spre medie, care să asigure cele trei servicii: furnizarea de energie electrică, energie termică şi servicii de sistem. În momentul de faţă, investigăm localizarea unei astfel de investiţii, lângă o municipalitate mare. Aici avem o problemă, pentru că, de ani buni de zile, discutând cu responsabilii municipalităţilor,-nu mă refer la Bucureşti, ci la oraşele mici – constatăm că: unu, nu înţeleg, doi, nu vor, trei, nu ştiu de ce sunt acolo. Aici avem o ruptură în a reuşi să implementăm ce vrem”, a spus Stroe.

În trecut, s-a mai vorbit despre această investiţie, centrala urmând să aibă o capacitate de 60 MW, iar amplasamentul studiat fiind Constanţa, Piteşti sau Drobeta-Turnu Severin. Stroe a refuzat să spună care este oraşul care a rămas în atenţia sa.

MET România Energy este filială locală  a Grupului MET, localizat la Budapesta, şi este unul dintre cei mai importanți furnizori privați de energie, cu aproximativ 9% cotă de piață pe piața angro a energiei electrice. În prezent, compania livrează circa 7.000.000 MWh pe an de energie electrică și gaze naturale către 2.600 de clienți, în 5.100 locuri de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *