Peste jumătate din populaţia Germaniei susţine reîntoarcerea la energia nucleară – sondaj

Mai mult de jumătate dintre germani susţin reîntoarcerea la energia nucleară şi reactivarea centralelor închise din ţară, potrivit unui sondaj publicat vineri, relatează dpa, citată de Agerpres.

Germania a renunţat treptat la energia nucleară în aprilie 2023, când ultimele trei centrale nucleare au fost închise definitiv.

Sondajul online, comandat de portalul Verivox şi realizat de institutul de cercetare a opiniei publice Innofact, a adunat răspunsuri de la 1.007 participanţi în perioada 27-31 martie.

Rezultatele arată o diferenţă puternică de opinie în această problemă, cu 55% dintre respondenţi care sprijină reactivarea centralelor nucleare, 36% care s-au pronunţat împotriva energiei nucleare şi 9% indecişi.

Blocul conservator CDU/CSU, care urmează să formeze următorul guvern sub conducerea lui Friedrich Merz, şi-a arătat interesul privind posibilitatea redeschiderii centralelor nucleare recent scoase din funcţiune.

Potrivit sondajului, 32% dintre respondenţi susţin redeschiderea centralelor şi chiar construirea unora noi, în timp ce 22% sunt în favoarea reactivării celor mai recent închise centrale nucleare.

Bărbaţii susţin mai mult decât femeile utilizarea energiei nucleare, potrivit sondajului.

Germania a fost atât de alarmată de dezastrul nuclear din marte 2011 de la centrala nucleară Fukushima din Japonia, încât cancelarul de la acea vreme Angela Merkel a anunţat o eliminare treptată a energiei nucleare în ţară.

Planul iniţial prevedea o eliminare completă a energiei nucleare până la sfârşitul anului 2022, însă acesta a fost amânat din cauza crizei energetice declanşate de invazia Rusiei în Ucraina.

Pe de altă parte, folosirea energiei regenerabile continuă să aibă un sprijin tot mai mare în Germania, 57% din cei chestionaţi susţinând continuarea investiţiilor masive în acest domeniu, în timp ce doar 17% s-au opus acestei direcţii.

Germania a închis ultimele reactoare nucleare acum un an

La 15 aprilie 2014 , ultimele trei reactoare rămase vor fi închise. „Centralele nucleare de acum vor fi mai devreme sau mai târziu dezmembrate”, a declarat vicecancelarul Robert Habeck pe 9 aprilie 2024.

La acel moment, mai funcționau doar trei reactoare nucleare, (Neckarwestheim 2, Isar 2, Emsland), care au fost finalizate și legate la rețea în anii 1988-1989. În total, circa 4.000 MW, care, cu o producție zilnică de circa 70.000 MWh, asigurau între 3 și 7% din consumul țării, funcție de intervalul orar.

În 1961, primul reactor nuclear din Germania, o mică centrală de probă numită Kahl, a început să furnizeze energie electrică în rețea. Au urmat ani de expansiune rapidă, până când în 2011, dezastrul nuclear de la Fukushima a generat cea mai mare demonstrație antinucleară organizată vreodată în Germania, reunind aproximativ 250.000 de persoane.

 

La finalul lui mai, guvernul german condus atunci de cancelarul conservator Angela Merkel a anunțat un plan de închidere a tuturor reactoarelor nucleare până în 2022.  Acest accident arată că „chiar şi într-o ţară care dispune de tehnologie de vârf, cum este Japonia, riscurile legate de energia nucleară nu pot fi controlate în proporţie de 100%”, justifica la acea dată fostul cancelar german decizia.

La acel moment, mai erau în uz 17 reactoare nucleare în Germania, cu o putere instalată de peste 20.000 MW, adică circa 15% din totalul capacităților țării, care au asigurat, în anul precedent, mai mult de un sfert (133 TWh) din producția de energie electrică a Germaniei. Asta după ce, prin decret, au fost închise rapid toare reactoarele mai vechi de 1984, ceea ce a dus oprirea a nu mai puțin de 7 unități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *