Peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de energie şi gaze, depistate în primele nouă luni,  în reţeaua Delgaz Grid

Peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică au fost identificate de specialiştii Delgaz Grid, în perioada ianuarie – septembrie, cazuri care au generat pierderi de peste 4,4 milioane de lei pentru companie.

Potrivit unui comunicat Delgaz Grid remis vineri AGERPRES, 800 dintre aceste cazuri au reprezentat consum fraudulos de gaze naturale şi peste 1.700 de energie electrică.

„Improvizaţiile făcute de diverse persoane pentru a sustrage energie sau gaze naturale pun în pericol major deopotrivă copiii sau adulţii, indiferent că sunt utilizatori sau doar trec prin zonele unde s-a intervenit ilegal. Au fost situaţii limită în care echipele Delgaz au acţionat prompt împreună cu autorităţile statului pentru a evita accidente care puteau provoca incendii de amploare şi chiar decese”, precizează compania.

În unele judeţe din Moldova au fost identificate sute de cazuri de consum neautorizat de energie electrică, fiind utilizate diferite tipuri de cabluri neizolate, aeriene sau îngropate, împrăştiate în scările de bloc sau între locuinţe ori sedii de societăţi comerciale.

„Cele mai multe situaţii au fost depistate în judeţul Iaşi (575), iar fiecare caz de acest fel putea să ducă la tragedii greu de imaginat”, subliniază sursa citată.

Energia sustrasă, atât de diverse societăţi comerciale, cât şi de consumatori casnici, totalizează 19 milioane de kWh. În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în acelaşi timp şi plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a făptuitorilor.

Şi în sistemul de distribuţie a gazelor naturale au fost constatate numeroase intervenţii ilegale, cele mai multe dintre acestea fiind în judeţul Cluj (173). În general, s-a intervenit la contoarele de gaze naturale pentru a fi înregistrat un consum mai mic decât cel real.

„Acest gen de intervenţie conduce la apariţia de neetanşeităţi, la sistemul de prindere al contorului, neetanşeităţi care duc la pierderi de gaze naturale, ce pot produce, oricând, explozii sau incendii. În urma cercetărilor amănunţite efectuate împreună cu autorităţile statului, au fost identificate adevărate grupări care acţionau pe acest segment”, se mai arată în comunicat.

1 Comment

  1. Trec peste faptul ca 4,4 mil lei este nimic fata de sutele de milioane profit.Sigur nu sunt de acord cu furtul,care arata lipsa de educatie.Dar din datele prezentate ,rezulta ca acesti consumatori, consuma energie electrica si gaze, in medie in valoare de 180-200 lei luna.Nu sa specificat daca au fost si amendati.Nu cred ca sunt consumatori care au pensii speciale, pentru ca acestia au un consum mult mai mare si din putinii bani pe care ii au platesc energia electrica.Daca nu gresesc , ANRE ne poate informa daca vrea, trebuie sa fie vorba de consumatori care traiesc dupa o zi pe alta,cu veniturile pe care le au.Pe de alta parte poate ar trebui sa ne spuneti si cine ii invata pe acesti oameni cum sa fure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *