Perspectivele revizuite ale Petrom pentru tot anul 2023: producție în ușoară creștere, investiții mai mari decât de cele din 2022, dar mai mici față de estimarea precedentă

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze, și-a revizuit estimările pentru tot anul 2023, preconizând o produție de hidrocarburi în ușoară creștere față de prognoza anterioară, dar sub cea din 2022. La fel investițiile cresc, dar mai puțin decât se prognozase inițial. “Investitiile necesită un mediu de reglementare și fiscal previzibil și stabil”, amintește compania.

Compania și-a ajustat estimările legate de mediul de piață – pentru 2023, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al titeiului Brent va fi peste 80 USD/bbl (estimarea anterioară era între 75 și 80 de dolari). Ca atare, marja de rafinare este estimată a se situa între 12-14 USD/bbl (estimarea anterioară: peste 10 USD/bbl; în 2022 s-au obținut 16,6 USD).

Investițiile vor fi mai mari față de anul precedent, dar mai mici față de estimarea anterioară, Cităm:  “Valoarea investițiilor se estimează că va fi de până la 5,5 mld. lei, cu investiții mai mari fata de 2022 dedicate in principal proiectului Neptun Deep, proiectelor cu emisii de carbon reduse și zero, precum și reviziei generale planificate a rafinariei Petrobrazi. Investitiile necesită un mediu de reglementare și fiscal previzibil si stabil (estimarea anterioara: 6 mld lei; 2022: 3,6 mld lei)”, arată compania.

În ceea ce privește productia de hirocarburi: se estimează ca va fi peste 112 mii bep/zi (estimarea anterioară: in jur de 110 mii bep/zi; cifra realizată în 2022: 119 mii bep/zi), cu mențiunea că Petrom nu exclude unele vînzări de zăcăminte, concentrându-se pe barilii cei mai profitabili. Investițiile în zona de explorare și producție vor fi de circa 2,8. mld. lei, incluzîd Neptun Deep (estimarea anterioară era de 2,9 mld. lei; în 2022 s-au investit 2,6 mld. lei): forarea a circa 50 de sonde noi si sidetrack-uri si realizarea a pana la 500 de reparații capitale la sonde (estimarea anterioară: circa 55 de sonde noi sș sidetrack-uri si circa 450 de reparatii capitale la sonde; 2022: 55 de sonde noi si sidetrack-uri si 647 de reparatii capitale la sonde)

Pe zona de rafinare si marketing, rata de utilizare a rafinariei se estimeaza că va fi in jur de 80%, având în vedere revizia generala prelungită a rafinariei Petrobrazi (2022: 95%), iar vânzările totale de produse rafinate se estimează ca vor fi în scădere față de cele din 2022 (5,5 mil. tone atunci), din cauza reviziei generale a rafinariei. Însă vânzările cu amanuntul se estimeaza ca vor fi mai mari comparativ cu 2022.

Pe zona de gaze și energie, compania estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici față de 2022 (46 TWh anul trecut), in principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, atat din productia proprie, cat si de la terti, dar și din cauza cererii scăzute. Producția totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică față de 2022 (5 TWh anul trecut), reflectând revizia centralei electrice de la Braz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *