Perioada până la care producătorii români sunt obligați să vândă gaze la preț plafonat pentru populație și centralele termice a fost prelungită – amendamente adoptate de Senat la OUG 119/2022

Una dintre modificările aduse de senatori la OUG 119/2021, ultima Ordonanță care guvernează piața de energie, se referă la prelungirea perioadei până la care producătorii români de gaze, în special Romgaz și Petrom, sunt obligate să vândă gazele din producția internă la preț plafonat pentru consumul casnicilor și al producătorilor de energie termică. Există și o veste bună pentru cei doi producători.

OUG 119 impunea producătorilor de gaze ca, în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023 să asigure, din gazele din producția internă curentă și din depozite, alimentarea clienților casnici ai furnizorilor la prețul de 150 de lei/MWh. Acum, amendamentul propus de senatori și adoptat extinde perioada – intervalul 1 aprilie 2022-31 octombrie 2023 – până la care producătorii sunt obligați să vândă aceste gaze la prețul de 150 de lei/MWh și introduce obligativitatea și pentru constituirea stocului minim necessar pentru perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024.

La fel se modifică și regimul gazelor pentru alimentarea centralelor termice pentru consumul populației și în centralele de cogenerare– de genul CET-urilor Elcen din București. Se extinde și aici perioada în care producătorii de gaze trebuie să vândă aceste cantități acestor tipuri de consumatori, până la 31 octombrie 2023, de la 31 august 2023, cât era stipulat în OUG 119. Ba mai mult, amendamentul impune livrări de gaze românești la acest preț pentru a se acoperi “și în perioada 1 noiembrie 2023-31 martie 2024 necesarul de consum al acestor clienți din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”.

Amintim că, până la 31 august 2023, populația va plăti gazele la prețul plafonat de 310 lei/MWh, iar clienții non-casnici la prețul de 370 lei/MWh, preț final, cu toate tarifele de rețea și taxele incluse

Petrom și Romgaz au obținut totuși și ceva în urma modificărilor senatorilor. OUG 119 instituia obligația ca pentru gazele extrase care aurmau să fie folosite în producția de energie electrică din centralele celor două companii (de la Brazi și de la Iernut), să se aplice un preț de transfer de maximum 100 de lei/MWh. Însă, în lipsa altor prevederi, introducerea gazelor în centralele electrice la acel preț depășea în unele cazuri costurile de extracție, pentru că se plătea redevența către la prețul spot de la hub-ul de la Viena, adica la 1.000 de lei/MWh. Acum, senatorii au amendat prevederea și au stipulat că, prin ordin al ANRM, redevența va fi calculată la acest preț, de 100 de lei/MWh.

Camera Deputaților este for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *