Pericolul tarifului social la energie electrică. Ce consum trebuie să aveţi ca să plătiţi mai puţin, nu mai mult

Tariful social la energie electrică, avantajos mai ales pentru cine consumă puţin, mai este folosit de aproape 900.000 de oameni, adică 10% din consumatorii casnici, dar, pentru mare parte dintre ei, este mai degrabă costisitor decât avantajos. Ce consum trebuie să aveţi pentru ca acest tarif să fie avantajos pentru dvs.

La finalul anului trecut, mai apăreau doar 893.137 de clienţi casnici care au tariful social la energie electrică, adică doar 10,6% din cei 8,4 milioane de clienţi casnici care au rămas să primească energie electrică în sistem de preţ reglementat de stat, conform ultimului raport referitor la evoluţia pieţei reglementate de energie, realizat de ANRE.

Cu trei ani în urmă, la finalul anului 2013, potrivit aceluiaşi raport al ANRE, numărul de clienţi casnici era de 1,067 milioane, reprezentând 12,58% din numărul total de clienţi casnici de la reglementat.

Aşadar 174.000 de consumatori casnici de energie electrică nu mai apar în evidenţele furnizorilor ca fiind consumatori la tariful social, în ultimii trei ani, potrivit datelor ANRE. Totuşi, numărul celor care îl folosesc încă  este destul de mare

Cum funcţionează tariful social

Tariful social poate fi ales de oricine, dar este un tarif cu caracter de protecție socială E.ste indicat pentru un consum într-o perioadă de 30 de zile sub 90 kWh, fiind, sub această limită, cel mai economic tarif. Însă, dacă este ales greşit, pentru un consum mare, conduce la valori foarte mari ale facturii de energie electrică.

Consumul din perioada de facturare se alocă succesiv pe trei tranșe:

în prima tranșă se consideră 2 kWh/ zi pentru fiecare zi a perioadei de facturare;
în a doua tranșă se consideră 1 kWh/ zi suplimentar față de prima tranșă, pentru fiecare zi a perioadei de facturare;
în a treia tranșă diferența între consumul realizat și consumul inclus în tranșele anterioare.

Tarifele pentru fiecare tranşă sunt de 0,19 lei pe kWh (prima), 0,46 lei (a doua) şi 0,92 lei (ultima). Aşadar, la consumuri foarte mici, de exemplu de 60 kWh pe lună, este extrem de avantajos. Prin comparaţie, cel mai întâlnit tarif, cel monom cu rezervare, înseamnă 0,17 lei pe zi abonament şi 0,35 lei preţul unui kWh.

Aceste tarife sunt doar pentru componenta reglementată din factură, nu şi pentru cea de piaţă concurenţială (CPC), care înseamnă 80% din factură, care se ajustează perio

Tariful social este ales greşit de foarte multe gospodării

Potrvit datelor Enel, citate de un studiu al  Centrului pentru Studiul Democraţiei, tariful social devine o pagubă, de fapt, pentru mulţi consumatori.

Enel asigură furnizarea de energie electrică pentru trei dintre cele opt zone de distribuţie din România, iar pentru județele pe care le acoperă, proporția gospodăriilor care nu își dimensionează consumul în funcție de tranșele de consum specifice tarifului social este în medie de peste 42%.

Acesta este procentul clienților care beneficiază de tarif social care depășesc consumul aferent tranșei 1, iar peste 16% depășesc și consumul aferent tranșei 2, intrând pe tariful extrem de penalizator aferent tranșei a treia.

Aici, un kWh are un preţ de 0,92 lei, deci ce se consumă peste 90kWh pe lună creşte substanţial factura. Iar, cu cât consumul este mai mare, cu atât paguba va fi mai mare. De aceea, pentru un consum peste 110kWh, este neapărat necesară schimbarea tarifului social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *