Pentru centrala nucleară avem planuri mari, să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro – Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că obiectivul actualului guvern referitor la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă este realizarea de investiţii în valoare 8-9 miliarde de euro, privind retehnologizarea reactorului 1, dar şi construirea reactoarelor 3 şi 4, lucrări preconizate să fie finalizate până în 2030, scrie Agerpres.

„Pentru centrala nucleară avem planuri mari, obiectivul nostru este să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4. De la instalarea guvernului nostru există o schimbare de abordare, vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euroatlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară, pentru a putea susţine realizarea acestor investiţii fundamentale pentru dezvoltarea economică a României”, a declarat Orban, în timpul unei vizite la Centrala Nucleară Cernavodă.

Potrivit acestuia, o echipă guvernamentală va căuta cele mai bune soluţii pentru realizarea investiţiilor menţionate.

„În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatată să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor, vom negocia şi vom semna acorduri astfel încât să putem să demarăm aceste investiţii fundamentale pentru România”, a spus premierul, adăugând că, „de asemenea, este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere, pentru realizarea de tritiu, şi, în mod evident, este de mare interes şi utilizarea izotopului Cobalt 60, de asemenea un produs extrem de util şi de căutat, care poate să genereze avantaje economice pentru România”.

Ludovic Orban a apreciat activitatea echipei de conducere a centralei nuclearoelectrice.

„Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor, în special pe costurile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9.000 şi ceva, la 14.000 şi ceva”, a afirmat premierul.

Întrebat despre anul finalizării lucrărilor la reactoarele 3 şi 4, Ludovic Orban a spus că 2030 rămâne termenul avut ca obiectiv.

„Deja am făcut paşi semnificativi, (…), gândim potenţialii parteneri, negocierea condiţiilor, astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanţare a acestor investiţii şi, cu siguranţă, termenul 2030 este un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 3”, a precizat Ludovic Orban.

1 Comment

  1. Oooo, daaa… ! Acum o sa si faceti investitiile in Centrala Nucleara, asa cum ati facut si voi si PSD ul , de 30 de ani incoace… Da, stiu, „și marmota învelea ciocolata”…! De cate ori ati fost la putere, pana acum , ce-ati facut?
    Bai, nu sunteti nici unii mai breji: veniti cu aceleasi retete perimate si infantile, pt idioti, ca sa „aburiti” pe fraieri, in preajma alegerilor! Si ca sa justificati FAVORURILE NEMASURATE si CU REZULTATE INVESTITIONALE TOTAL NULE (!!!), pe care le-ati facut la Nuclearelectrica, de ani buni încoace.
    Dar cu Transgazul ce aveti, si voi PNL ul si PSD ul, ca, fiecare, in loc sa sprijiniti IN MOD REAL ( NU DECLARATIV) , SINGURA firma energetica nationala si strategica, care ȘI FACE, in mod constant, de ani buni, investitii MAJORE in Sistemul National de Transport Gaze, îi lasati sa se zbata SINGURI , „ca peștele pe uscat”, ba îi mai si sabotati, și unii și altii, cu diverse declaratii stupide, „jumulire” financiara, tot felul de piedici si intarzieri birocratice, etc.? Deci, cu ei ce aveti…? Ca îi lasati sa se indatoreze „pana peste cap” , facand credite peste credite, dar aveti grija, sa „îi curatati” si unii si altii, de intreg capitalul de lucru…
    Adică, „pentru unii mumă, pentru alții …ciumă?”
    Acum faceti investitii in Nuclearelectrica, cand Comisia Europeana, a incadrat energia nucleara ca energie poluanta ( cu toate consecințele financiare care rezulta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *