Pentru a treia zi la rând, piața spot de energie din România este decuplată de Europa. Avem cele mai mari prețuri spot de pe continent

Prețul spot al energiei electrice este din nou, foarte mare în România, pe 16 mai, peste 100 de euro/MWh, de circa două ori mai mare decât cel din Germania, potrivit datelor pieței. Este pentru a treia zi la rând când se întâmplă ca toată zona balcanică să fie decuplată de piețele din centrul Europei.

Prețul mediu spot al energiei electrice tranzacțioate în 15 mai cu livrare în 16 mai este, în România, de 504 lei/MWh, sau circa 101 euro/MWh. Prețul de la noi este de fapt egal cu cel din Bulgaria și aproape egal cu cel din Grecia, și cel mai mare din Europa, după cum vedeți în imaginea alăturată.

Este a treia zi când se întîmplă acest lucru, iar despre situația de ieri și alalteieri am scris AICI și AICI.

Deși piețele spot ale statelor membre UE din Balcani sunt cuplate prin preț cu celelalte piețe europene, practic cuplarea nu se mai realizează, iar diferențele de preț dintre zona balcanică și cea a Europei centrale sunt enorme. Astfel, prețul mediu al zilei din zona noastră este de două ori mai mare decât prețul mediu al zilei în Germania.

De asemenea, prețul mediu spot al zilei de 16 mai este cu 50% mai mare decât cel din Ungaria, singura piață din mecanismul de cuplare din Europa centrală cu care avem conexiune fizică.

La fel ca și pe 15 mai (tranzacțiile de pe data de 14 mai), în toate cele 24 de ore ale zilei de 16 mai, România importă energie din rețeaua maghiară, iar o parte din ea trece apoi în rețeaua bulgară. În doar cinci ore dintre cele 24 ale zilei România importă energie din Bulgaria pe mecanismul de cuplare a Piețelor pentru Ziua Următoare (PZU).

La fel ca și în zilele precedente, diferențele sunt foarte mari mai ales în orele cu radație solară. Spre exemplu, în intervalele orare 12 și 13 în care prețul spot în Ungaria este puțin sub zero și zero, în România prețurile sunt de 90, respectiv 79 de euro/MWh. La fel, în orele de seară, când prețurile sunt mari în ambele piețe, ele se apropie, într-adevăr la– ora 21 în Ungaria este de 156 de euro, în România de 162 de euro/MWh.

În Germania, cea mai mare piață europeană, prețurile sunt din nou negative, chiar dacă puțin sub zero, în trei ore de la miezul zilei.

Am cerut explicații despre această situație atât la Transelectrica, cât și la operatorul pieței de energie de la București, OPCOM. Le vom publica imediat ce le vom primi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *