Pe repede înainte: UE va cere statelor membre să autorizeze proiecte în regenerabil în “zone prioritare” în mai puțin de un an

Comisia Europeană vrea să accelereze tranziţia verde a blocului comunitar şi totodată să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia prin autorizarea, în decursul unui singur an, a unor proiecte din domeniul energiilor regenerabile, arată un proiect de document consultat de Reuters și preluat de Agerpres.

Săptămâna viitoare, Bruxelles-ul va dezvălui un pachet de măsuri pentru a pune capăt dependenţei de Rusia a Uniunii Europene prin extinderea energiilor regenerabile, a economisirii energiei şi creşterea importurilor de gaze din alte părţi.

În cadrul acestui pachet, Comisia Europeană va propune şi reguli care obligă statele membre să desemneze „zone prioritare” de pământ sau mare care sunt adecvate pentru producţia de energie regenerabilă, unde astfel de proiecte ar avea un impact redus asupra mediului, arată documentul consultat de Reuters.

„Procesul de acordare a autorizaţiilor pentru noile proiecte amplasate în zonele prioritare pentru regenerabile nu va depăşi un an”, se precizează în documentul de lucru al Executivului comunitar, care adaugă că acest termen limită ar putea fi prelungit cu trei luni în „circumstanţe excepţionale”.

Comparativ, în prezent, termenul limită în UE pentru autorizarea acestor proiecte este de doi ani iar acesta poate fi prelungit cu până la un an suplimentar. Proiectele amplasate în afara „zonelor prioritare” vor trebui să respecte în continuare termenul limită actual.

În multe cazuri, proiectele regenerabile suferă întârzieri mult mai mari, din cauza birocraţiei, a opoziţiei locuitorilor din zonă sau a îngrijorărilor cu privire la protejarea speciilor pe cale de dispariţie, ceea ce a generat preocupări că blocul comunitar va avea probleme în a-şi extinde suficient de rapid capacităţile de producţie a energiei regenerabile pentru a-şi atinge obiectivele din domeniul schimbărilor climatice.

În Grecia de exemplu, perioada obişnuită în care este autorizat un proiect din domeniul energiei eoliene este de opt ani, susţine Hellenic Wind Energy Association.

„Sursele de energie regenerabilă sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice, scăderea preţurilor la energie, reducerea dependenţei UE de combustibilii fosili şi asigurarea securităţii aprovizionării Uniunii”, se arată în documentul consultat de Reuters.

Autorizarea şi construirea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile vor fi considerate de „interes public superior”, ceea ce le va permite o evaluare simplificată. Cetăţenii UE vor avea în continuare dreptul de a participa la deciziile care se iau cu privire la aceste proiecte, se precizează în document.

„Zonele prioritare” vor evita siturile protejate sau rutele de migraţie a păsărilor şi vor da prioritate zonelor care sunt deja construite precum acoperişuri, drumuri şi căi ferate, situri industriale şi terenurile publice din jurul lor.

Zonele pe ansamblu vor trebui să treacă printr-o evaluare de mediu, dar proiectele individuale nu vor mai avea nevoie de o astfel de evaluare, exceptând cazul în care vor afecta în mod semnificativ mediul dintr-o ţară UE, se precizează în document.

Proiectele mai mici, cu o capacitate de până la 150 de kW, în zonele prioritare vor beneficia de un proces de autorizare şi mai rapid, de până la şase luni, care va putea fi prelungit până la nouă luni dacă există probleme legate de siguranţă sau impactul asupra reţelei electrice.

De asemenea, regulile privind o autorizare mai rapidă nu se vor aplica centralelor care produc energie prin arderea de biomasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *