Pe ce proiecte a cheltuit Transelectrica banii din alocarea de pe liniile de interconexiune: interes maxim pentru energia produsă în Dobrogea

Transelectrica a publicat raportul privind utilizarea veniturilor din alocarea capacităților de interconexiune în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2020, iar din modul în care au fost cheltuiți banii ne putem face o idee asupra a ceea ce consideră de fapt prioritar în politica de investiții.

Transelectrica arată că, potrivit reglementărilor europene, veniturile realizate din alocarea capacităților de interconexiune se pot aloca în două direcții. Prima: pentru garantarea disponibilității reale a capacității alocate, inclusiv compensarea pentru fermitate. A doua: pentru menținerea sau creșterea capacităților interzonale prin optimizarea utilizării capacităților de interconexiune existente prin măsuri coordonate de remediere, dacă este cazul, sau acoperirea costurilor generate de investițiile în rețea relevante pentru reducerea congestionării capacităților de interconexiune;

Doar în situația în care obiectivele legate de aceste priorități au fost îndeplinite, veniturile rămase pot fi luate în calcul de ANRE când stabilește tarifele de rețea.

Așadar, aceste venituri sunt plasate într-un cont intern separat al Transelectrica până în momentul în care pot fi cheltuite în cele două scopuri.

Focus pe evacuarea puterii din Dobrogea

Potrivit datelor companiei, în 2020, a putut utiliza suma de 104,7 milioane de lei pentru “menținerea sau creșterea capacităților de interconexiune existente”, cu alte cuvinte pentru investiții în rețea. Ei bine, din această sumă, majoritatea covârșitoare a fost alocată de Transelectrica pentru proiectul liniei electrice aeriene noi de 400 kV dublcu circuit Cernavodă-Stâlpu și racord în stația Gura Ialomiței. Din cei 104,7 milioane de lei, Transelectrica a folosit 78,8 milioane doar pentru acest proiect.

Linia nouă este destinată de fapt creșterii capacității de evacuare a energiei din zona Dobrogei, care este și acum o zonă excedentară din punct de vedere al producției, din cauza capacității instalate în eolian. Așadar, Transelectrica a considerat că pentru acest proiect trebuie să aloce cea mai mare sumă din acele venituri, având în vedere, probabil, noile proiecte anunțate în regenerabil în zona Dobrogei, potențialele reactoare noi (3 și 4) de la Cernavodă și, de ce nu, posibilele eoliene offshore care ar putea apărea în Marea Neagră.

Proiectul liniei Cernavodă-Stâlpu, parte a Clusterului Black Sea Corridor, este unul dintre obiective de investiții majore derulate Transelectrica SA, care se regăsesc pe lista proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetică, adoptată de Comisia Europeană. Transelectrica a primit și finanțare europeană pentru construcția liniei de 160 km lungime.

După acest proiect, al doilea ca finanțare din acești bani a fost “trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad”, prima etapă, pentru care s-au alocat 14,4 milioane de lei. Următorul a fost legat tot de zona Dobrogei, respectiv extinderea statiei 400 kv Cernavoda, etapa a doua: racordare linii noi, proiect care a primit 5,35 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *