Paulownia, plopul şi salcia energetică nu vor mai putea fi cultivate decât pe terenuri proaste

Plantele energetice destinate producţiei de energie electrică nu vor mai putea fi cultivate pe orice teren, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, lucru care va afecta sever dezvoltarea acestei afaceri în România.

Trei tipuri de plante energetice, destinate producției de biomasă, utilizată în scopul producerii energiei electrice, nu vor mai putea fi cultivate pe orice suprafaţă, ci doar pe cele mai proaste terenuri arabile Este vorba despre salcia energetică, plopul, şi paulownia, dacă va fi aprobat un proiect de ordin al Ministrului Agriculuturii, Petre Daea. Proiectul vizează “modificarea și completarea Procedurii de emitere a certificatului de origine pentru biomasa provenită din agricultură şi industriile conexe, utilizată drept combustibil sau materie primă pentru producţia de energie electrică, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 46/2012”

Astfel, potrivit acestuia, cine intenţionează să dezvolte acest culturi va trebui “să prezinte o copie a documentului privind încadrarea terenului arabil în clasa de calitate IV și V, stabilită de către Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice, de pe raza judetului unde este amplasat terenul, pentru culturile prevazute la pozițiile 5,8 și 12 din anexa nr.1.

Cele trei culturi sunt salcia energetică, plopul şi paulownia.

Dacă nu vor cultiva plantele energetice de mai sus pe aceste terenuri, investitorii nu mai pot primi subvenţiile pe care le primeşte oricine: plăţile directe (banii europeni) şi ajutoarele naţionale tranzitorii.

Din punct de vedere al calităţii, terenurile agricole sunt împărţite în cinci categorii, iar ultimele două sunt cele mai slabe din punct de vedere al producţiei care se poate obţine de pe ele, ba chiar cel din clasa V este aproape inutilizabil pentru unele culturi.

Patronatul investitorilor autohtoni, Piarom, a atras atenţia asupra acestei situaţii.
“Lipsa biomasei lemnoase este o piedică în realizarea investițiilor în Centrale energetice prin cogenerare, centrale care sunt foarte necesare pentru echilibrarea Sistemului energetic, și producției de energie verde, însă un dezinteres în a asigura biomasă lemnoasă care nu prezintă pericol de defrișarea pădurilor, duce la stagnarea dezvoltării Culturilor energetice, sau duce chiar la dispariția lor, așa cum poate avea acest efect și intenția de modificare a Ordinului 46/2012 al Ministrului Agriculturii”, spune patronatul.

„ Aceste terenuri sunt terenuri de foarte proastă calitate, terenuri degradate, care în majoritatea cazurilor nu sunt apte pentru culturi agricole” mai spun cei de la Piarom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *