Patronii ruşi ai Alro scot la vânzare compania, cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală şi cel mai mare consumator de electricitate din România

Companiile ruseşti Vimetco şi Conef, cei mai mari acţionari ai Alro, anunţă o ofertă publică de vânzare a acţiunilor companiei, fără a specifica câte acţiuni vor fi scoase la vânzare.

„Alro S.A. anunță astăzi că acționarul său majoritar, Vimetco N.V. și Conef S.A. (împreună „Acționarii vânzători”) intenționează să lanseze o ofertă publică de vânzare pentru acțiunile Companiei („Oferta”)”, se arată în comunicat.

Vimetco N.V. deține, în prezent, 84,2% din acțiunile Alro. Acționarii Vânzători intenționează să ofere acțiuni Alro către investitorii instituționali și investitorii de retail din România, și investitorilor eligibili din afara României, se mai arată În anunţ.

Grupul Vimetco este înregistrat în Olanda şi este controlat de miliardarul rus Vitali Maşitski. Alro este şi cel mai mare consumator de energie electrică din România, cu un consum anual, în bandă de 3 TWh.

„Aceasta este o veste foarte bună pentru Alro. Alro a devenit un jucător cheie pe piața globală a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scală și prezență internațională. Avem o echipă puternică de management, care lucrează împreună de mulți ani, cu o strategie clară de a continua să crească prezența Alro în rândul clienților importanți din întreaga Uniune Europeana și dincolo de aceasta, și cu o experiență dovedită de creștere a Companiei și de a obține performanțe financiare”, a declarat, în comunicat Marian Năstase, Președintele Alro.

„Compania împreună cu filialele sale („Grupul”) reprezintă unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa după capacitatea de producție, cu operațiuni în toate segmentele semnificative ale producției de aluminiu. Grupul este format din divizii upstream și downstream, de la activități care includ exploatarea și rafinarea materiilor prime, până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (care cuprind produse laminate plate și produse extrudate). Vânzările și EBITDA ale Grupului, în 2017, au fost de 2,7 miliarde RON (aproximativ 679 milioane USD) și respectiv 566 milioane RON (aproximativ 140 milioane USD)”, se arată în comunicat.

„Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), Grupul produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea, România.

Minele operate de Grup și rafinăria sa acoperă integral necesitățile de bauxită și de alumină ale acestuia. Totalul resurselor de bauxita, măsurate și indentificate în minele exploatate de Grup începând cu 1 ianuarie 2018, au fost estimate de Grup la 53,6 milioane de tone, pe care acesta le consideră suficiente pentru aproximativ 20 de ani de operațiuni (în conformitate cu ratele actuale de producție).

În 2017, Grupul a produs 1.787.716 tone, respectiv 472.606 de tone de bauxită și, respectiv, de alumină. Unitățile de producție și de prelucrare a aluminiului care aparțin Grupului sunt situate în Slatina, România. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017 din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producția de produse din aluminiu procesat care, în același an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone.Grupul fabrică și vinde un portofoliu diversificat și flexibil de produse din aluminiu, inclusiv produse din aluminiu primar, cum ar fi sârmă, bare, plăci și lingouri, precum și produse laminate plate, cum ar fi table, bobine și plăci și o gamă largă de profile extrudate.

Grupul are o prezență puternică în multe sectoare industriale de pe piețele internaționale, iar expertiza acestuia îi permite să îndeplinească standardele tehnice și de producție specializate cerute de anumiți clienți în sectoare precum industria aeronautică, auto, maritimă și în construcții”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *