Patronii Rompetrol intenționează să dubleze capacitatea uneia dintre cele trei rafinării din Kazahstan

Kazahstanul intenționează să mărească capacitatea de producție a rafinăriei Shymkent de la 6 milioane la 12 milioane de tone pe an, potrivit unei declarații a președintelui țării, Kassym-Jomart Tokayev, făcute la summitul Asia Centrală-China de la Xi’an.

„În legătură cu creșterea consumului de produse petroliere, se planifică, de asemenea, creșterea potențialului de producție al rafinăriei din Shymkent de la 6 la 12 milioane de tone pe an. Direcția prioritară pentru Kazahstan este, de asemenea, dezvoltarea capacităților de prelucrare a gazelor și a sistemului de transport al gazelor”, a declarat Tokaeva, citată de Trend.

În plus, ca parte a politicii de creștere a exportului de petrol kazah, țara intenționează să mărească capacitatea oleoductului Kazahstan-China. De asemenea, pe ordinea de zi se află și problema creșterii capacității de transport a conductelor de petrol existente „Atyrau-Kenkiyak” și „Kenkiyak-Kumkol”.

„În acest sens, construcția celei de-a doua linii a gazoductului principal Beineu-Bozoi-Shymkent, precum și construcția unei uzine de prelucrare a gazului la câmpul Kashagan (unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din zona caspică), cu o capacitate de 4 miliarde de metri cubi, sunt de mare importanță pentru noi. Sperăm în sprijinul în continuare al prietenilor noștri chinezi în promovarea acestor proiecte semnificative de anvergură regională”, a declarat Kasym-Jomart Tokayev.

Compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas, operează  trei rafinării în Kazahstan, cu o capacitate de rafinare cumulată de aproape 13 milioane de tone (două mari și una mică, de sub 1 milion de tone, unde conrolează doar 50%)  și, prin Grupul Rompetrol, rafinăria Petromidia din România, cu 5,5 milioane de tone, cea mai mare de la noi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *