PATRES aniversează 10 ani de la înființare

PATRES aniversează 10 ani de la înființare, 10 ani de activitate și de implicare pe piaţa de energie din România, arată patronatul într-un comunicat de presă.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de investitori nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor.

“Ne mândrim cu faptul că avem în organizația noastră patronală 118 companii membre, ce reprezintă producători de energie din tot spectrul regenerabilelor – solar, eolian, hidro şi biomasă, cu o putere instalată de aproximativ 2,5 GW și cu investiții în sistemul energetic de 3 miliarde de euro.”, arată patronatul.

Aniversarea PATRES a fost marcată împreună cu reprezentanții companiilor membre, în cadrul Adunării Generale, organizată astăzi, 11 aprilie.

Invitat la eveniment, Dl Dan Drăgan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a afirmat: “Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent la aniversarea de 10 ani de existență a PATRES. Vă felicit pentru eforturile constante și permanente pentru a reuși să reglementăm și să ajutăm piața de energie să se dezvolte, să atingem țintele asumate în cadrul PNIESC, să realizăm tranziția energetică, respectiv Green Deal. Doresc să vă felicit, pe această cale, pentru modul în care am reușit să atacăm și să dezvoltăm puncte de interes, vă mulțumesc pentru colaborare și pentru sprijin. De fiecare dată, ne putem baza pe PATRES pentru observațiile și opiniile argumentate, profesionist, care ne-au ajutat în luarea deciziilor cu privire la modificări în legislația primară și nu numai.

În prezent, Ministerul Energiei lucrează la modificarea Legii 123, la modificări în legislație în interesul prosumatorilor. Am lansat ghidurile pentru sprijinirea prosumatorilor industriali și a producătorilor independenți de energie. Actul normativ privind mecanismul Contractelor pentru Diferență a fost publicat în Monitorul Oficial. Într-adevăr, există provocări pe piața de echilibrare, suntem atenți la ce se întâmplă. Pe partea de stocare, vom veni  – pe Fondul pentru modernizare – cu o schemă de sprijin dedicată”.

“PATRES împlinește 10 ani de activitate. Este un moment de referință pentru patronatul nostru. În cadrul Adunării Generale, așa cum se obișnuiește, am făcut un bilanț al activității noastre și am trasat obiective pentru următorii ani. Avem rezultate notabile, datorate implicării, în permanență, în schimbările din piața energiei, precum și cele legislative. Ne poziționăm ca profesioniști, oferind expertiza noastră în inițierea, elaborarea și modificarea actelor cu caracter legislativ în domeniul energiei”, a spus Viorel Lefter, Președinte PATRES.

“Producătorii din sectorul regenerabilelor au nevoie de predictibilitate legislativă. Într-un top al nevoilor, aș pune predictibilitate legislativă pe locurile 1, 2 și 3. Apelul nostru către autorități este să renunțăm la modul de “a moșmondi” în permanență la legi și reglementări, care nu este sănătos pentru piață și pentru România. Alte urgențe sunt: stocare, design de piață adecvat RES, piață competitivă de furnizare, creștere consum (electrificare transport și încălzire). Îndemnul nostru este că  trebuie să ne schimbăm cu toții percepția și să înțelegem până nu este prea târziu, dar mai ales să acționăm în consecință, că energia regenerabilă este o soluție viabilă, ieftină, non-poluantă, sustenabilă pentru viitor””, a precizat Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES.

Prin activitatea și inițiativele sale, PATRES apără, promovează și susține drepturile membrilor săi. PATRES dovedește că este “vocea” producătorilor de energie din surse regenerabile de energie, un partener profesionist și de de încredere în relația cu autoritățile. Reprezentanții organizației patronale participă în mod activ în procesul de consultare publică privind legislația primară în domeniul energetic, precum și reglementările secundare ANRE și procedurile OPCOM și Transelectrica.

Prin acțiunile întreprinse, PATRES a militat și continuă demersurile pentru atenuarea impactului negativ al măsurilor luate de către autorități în contextul creșterii prețurilor la energie asupra producătorilor, eliminarea barierelor legislative pentru dezvoltarea de noi capacități ERES; dezvoltarea de noi capacități de producție cu finanțare prin Fondul de Modernizare și CfD, dezvoltarea  și sprijinirea prosumatorilor.

În cadrul Adunării Generale, s-au stabilit obiectivele pe care PATRES să le urmărească, în continuare, respectiv: sprijinirea partenerilor din domeniul energiei  regenerabile, promovarea utilizării surselor regenerabile de  energie, apărarea intereselor producătorilor în relația cu  autoritățile. PATRES susține viitorul verde al României! Pentru atingerea obiectivelor, reprezentanții organizației patronale vor acționa ca și până acum și vor transmite mesaje cheie, vor veni cu soluții la problemele identificate, atât la întâlnirile cu autoritățile, precum și la conferințe de specialitate.

PATRES va continua demersul său susținut pentru dezvoltarea unei piețe de energie sănătoase, a unui mediu de afaceri corect și echilibrat în beneficiul producătorilor de energie din surse regenerabile și a celoralați actori din sectorul energetic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *