Deputaţii au votat propunerea legislativă a lui Iulian Iancu care prevede interzicerea exporturilor de gaze. Importuri imposibile din punct de vedere tehnic, momentan.
Actul normativ care modifică Legea Gazelor, iniţiat de Iulian Iancu, unul dintre parlamentarii opoziţiei, a fost votat cu o majoritate covârşitoare, inclusiv de Parlamentarii puterii şi este, indirect, o lovitură la adresa Petrom, cel mai mare producător privat de gaze din România.
Potrivit proiectului, se prevede „asigurarea securităţii şi siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale prin valorificarea gazelor din producţia internă numai pe piaţa internă de gaze naturale, până la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import”.
Decizia deputaţilor vine însă în contextul în care legislaţia Uniunii Europene obligă statele membre ca din 2013 să asigure infrastructura pentru transportul de gaze în dublu sens: şi pe cel de intrare şi pe cel de ieşire.
Sistemul de transport de gaze al României este legat la ţările din vest doar prin conducta Szeged-Arad, construită recent. Momentan însă, din considerente tehnice, conducta poate fi folosită doar pentru importurile de gaze din Ungaria, nu şi pentru exporturile de gaze din România.
Decizia poate fi interpretată drept o lovitură la adresa Petrom, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România şi singurul privat. Oficialii companiei petroliere au spus în repetate rânduri că, în contextul în care piaţa internă nu este liberalizată, s-ar putea vedea obligaţi să exporte gazul extras din România, dacă preţul de pe pieţele externe este mai bun. Cei de la Petrom au sugerat autorităţilor ca preţul pentru populaţie să fie micşorat (prin utilizarea exclusivă a gazului din producţia internă) dar preţul pentru ceilalţi consumatori să fie lăsat liber, stabilit de piaţă.