Parlamentul a dat fotul final pentru scăderea accizei la carburanți, prin eliminarea componentei de 7 eurocenți pe litru, de la 1 ianuarie. Accizele la carburanți cad astfel sub nivelul accizei minime din UE, obligatorie pentru fiecare stat membru. Prețurile la pompă vor scădea cu 45 de bani pe litru, dacă legea votată nu se modifică ulterior.
Potrivit actului normativ votat miercuri, acciza la benzină ar urma să coboare la 1,656 lei/l, iar cea la motorină, la 1,518 lei pe litru. Prețurile finale la carburanți ar urma să scadă cu 45 de bani pe litru, cu efectul cumulat al scăderii accizei și a TVA aplicabile.
Reducerea este mai mare decât suprraacciza introdusă în trecut, 32 de bani pe litru, care a condus la o creștere de preț finală de 38 de bani, la fiecare sortiment de carburant.
Problema, semnalată de noi și în trecut, este că, după această reducere, nivelul accizelor din România scade sub nivelul minim din UE, obligatoriu pentru orice stat membru.
Acestea sunt de 330 euro/mia de litri la motorină, respectiv 359 euro/1000 litri la benzină, la cursul valutar din prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent, 4,75 lei/euro în cazul nostru.
Or, după această diminuare, acciza din România va fi peste cea minima, cu circa cinci bani pe litru, la fiecare sortiment de carburant.Supraacciza la carburanți avea o valoare de șapte eurocenți pe litru. Ea a fost introdusă în 2014, a fost scoasă la începutul lui 2017 și apoi reintrodusă, în toamna aceluiași an, dar taxa nu a mai fost exprimată în euro, ci în lei-de fapt Guvernul a schimbat atunci modul de calcul al accizelor la carburanți: au fost „dezlegate” de cursul valutar și exprimate în lei.
Deputatul PNL Robert Sighiartău a estimat că la 50 litri combustibil, se vor economisi aproximativ 30 de lei.