Parcul eolian offshore al companiei petroliere Shell a început producția de energie electrică

Marele parc eolian offshore Hollandse Kust Noord a produs primele sale cantități de energie electrică, au anunțat companiile care gestionează proiectul, potrivit Reuters.

Într-o declarație, consorțiul CrossWind, condus de Shell și Eneco, o subsidiară a Mitsubishi, a precizat că a livrat primii câțiva megawați-oră către partea continentală a Olandei prin intermediul rețelei de electricitate operată de compania de stat TenneT.

„În lunile următoare, capacitatea va fi crescută constant, astfel încât parcul eolian va genera în cele din urmă 3,3 TWh (terawatt-oră) pe an”, a precizat Eneco în comunicat.

Hollandse Kust Noord, situat la 18,5 km în largul coastei olandeze, ar trebui să aibă o capacitate de 759 de megawați (MW) atunci când va fi finalizat, termenul fiind sfârșitul acestui an.

Gigantul global al retailului Amazon va cumpăra jumătate din energia generată de parc, conform unui acord încheiat în 2021. Shell însăși intenționează să utilizeze energia electrică din proiect pentru a produce hidrogen verde la o unitate de 200 MW aflată în construcție la Rotterdam.

Țările de Jos intenționează să adauge aproximativ 1 gigawatt (GW) pe an de capacitate eoliană offshore în Marea Nordului, în încercarea de a atinge obiectivul de 21 GW de energie eoliană offshore până în 2030.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *