Panourile fotovoltaicele au ajuns și în cimitire

Primăria orașului Osijek din Croația a finalizat un sistem fotovoltaic pe acoperișul clădirii cimitirului central din localitate, potrivit relatărilor din presă

Instalația va acoperi 70% din consumul de energie electrică . Instalația fotovoltaică este una dintre cele aproape douăzeci din parcul orașului, inclusiv cele de pe grădinițe, școli și piscine, arată Balkan Green Energy News/

Până în prezent, au fost instalate centrale solare pe clădirile unui teren de joacă de la un liceu, pe un incubator de afaceri BIOS, pe acoperișurile a patru grădinițe, a clădirilor care se ocupă de serviciul public de apă, pe centrul cultural, pe clădirile a două săli de sport, la un poligon de tir , pe piscinele municipale și pe acoperișurile a trei școli.

Investiția în Cimitirul Central este de aproape 102.000 de euro, din care 40% a fost acoperită de Fondul pentru protecția mediului și eficiență energetică (FZOEU). Primarul Ivan Radić a menționat că instalația fotovoltaică va reduce semnificativ facturile de energie electrică ale operatorului cimitirului din oraș deoarece va produce aproximativ 70% din energia electrică necesară pentru activitatea sa. Economiile sunt estimate la 18.000 de euro pe an.

Directorul entității care administrează cimitirul a declarat că investiția este deosebit de importantă deoarece clădirea din cimitirul central este cel mai mare consumator de energie. Având în vedere economiile anuale și investiția, se așteaptă ca aceasta să fie amortizată în 40 de luni, a arătat el.

Osijek a câștigat titlul de oraș ecologic al Croației pentru doi ani la rând. Sistemele de energie solară de pe 18 clădiri sunt deținute de autoritatea locală și au contribuit în mare măsură la această realizare, a subliniat primarul orașului, care a explicat că instalațiile produc 70% din energia electrică pe care o consumă structurile.

 

1 Comment

  1. Nu este nimic de ras…
    Poate de noi romanii sa radem ca suntem cu 10 ani in urma….
    Pe cate scoli si gradinite si cladiri administrative din orasele voastre ati vazut panouri fotovoltaice in Romania??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *