Panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din UE până în 2025 – propunere a Comisiei Europene

Comisia Europeană intenționează să lanseze o „Inițiativă europeană privind panourile pe acoperiș” (European Solar Rooftops Initiative) în pachetul RepowerEU, ca parte a strategiei de a crește producția de energie din surse regenerabile și de a reduce ponderea gazului în mixul energetic.

Potrivit CEE Energy News, care citează un draft al pachetului de urmează să fie prezentat săptămâna viitoare, inițiativa ar urma să oblige guvernele statelor membre să limiteze perioada de autorizare a instalațiilor fotovoltaice pe acoperișuri la maximum trei luni, în paralel cu creșterea finanțărilor europene pentru programe de încurajare a instalărilor și lansarea unor noi scheme de sprijin în statele membre.

Scopul ar fi ca, până în 2025, toate cădirile publice să aibă montate panouri fotovoltaice pe acoperișuri, evident, acolo unde este tehnic posibil acest lucru.

Deși este încă în discuție, Comisia ar putea impune obligația de a se instala panouri fotovoltaice pe acoperiș pentru toate clădirile noi.  De asemenea, se vorbește de comunități ale consumatorilor de energie din surse fotovoltaice în localitățile cu cel puțin 10.000 de locuitori. Comisia urmează să propună și scheme pentru formare profesională pentru lucrătorii din domeniul fotovoltaicelor și sprijin pentru proiectele de producție de echipamente pentru industria fotovoltaică. În plus, va fi lansată o „Alianță europeană pentru industria solară” pentru a stabili un lanț valoric solar rezilient, condus de inovație, în Europa, potrivit sursei citate.

SolarPower Europe estimează că, până la sfârșitul acestui an, se vor instala peste 30.000 MW în fotovolatic, inclusiv 1,5 milioane de centrale fotovoltaice pe acoperișuri. Dacă se vor pune în practică toate mecanismele potrivit instalarea a 1 TW de capacitate nouă solară este posibilă, pentru Europa, până în 2030, conform Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower.

Comisia Europeană intenţionează dublarea capacităţilor de energie solară instalate Uniunea Europeană, până la 300 GW în 2028, ca parte a planurilor pentru a da un nou impuls energiilor regenerabile şi a se realiza deconectarea de combustibilii fosili importaţi din Rusia, potrivit draftul planului „Repower EU”, pe care Executivul comunitar îl va prezenta săptămâna viitoare

În document, Bruxelles propune majorarea obiectivului privind energia regenerabilă în perspectiva 2030 de la 40% cât este stabilit în prezent la 45%, ceea ce va presupune trecerea de la o capacitate instalată în momentul de faţă de 511 GW la 1.236 GW la finele deceniului.

În acest context, energia solară fotovoltaică „reprezintă una dintre tehnologiile cel mai rapid de dezvoltat” şi „poate accelera renunţarea graduală la importurile de combustibili fosili în câţiva ani”, subliniază autorităţile comunitare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *