Panouri fotovoltaice chinezești de miliarde de euro stau nefolosite în depozite în Europa, instalările merg mai lent decât prognozele

Acțiunile companiilor producătoare de echipamente pentru energia solară scad – mai ales cele non-chineze, pe fondul instalărilor sub așteptări din Europa, dar și a stocurilor în creștere. Europa are stocate panouri fotovoltaice – preponderant chinezești – în valoare de 7 miliarde de euro.

Acțiunile producătorului de invertoare solare SolarEdge Technologies Inc. cu sediul în Israel au scăzut cu peste 30% în ședința intraday de vineri, la o zi după ce compania a emis o estimare revizuită în scădere pentru câștigurile din trimestrul al treilea al acestui an, potrivit unei analize OilPrice.com

SolarEdge a declarat că veniturile, marja brută și venitul operațional din trimestrul al treilea vor fi toate sub limita inferioară a previziunilor anterioare ale companiei, citând „anulări substanțiale neașteptate și respingeri ale portofoliului existent din partea distribuitorilor noștri europeni”. Cauzele: stocurile sunt mai mari decât așteptările iar ritmul de instalare mai redus.

SolarEdge a arătat că ritmul de instalare a centralelor fotovoltaice a fost mult mai lent la sfârșitul verii și în septembrie, o perioadă care se bucură de obicei de o creștere a instalărilor, și spune că se așteaptă ca această tendință să persiste. Compania se așteaptă acum ca veniturile din trimestrul al treilea să se situeze între 720 și 730 de milioane de dolari, semnificativ mai puțin decât previziunile anterioare ale companiei, de 880-920 de milioane de dolari, și decât estimarea analiștilor, de 910 milioane de dolari.

Astfel, 2023 se dovedește a fi un “annus horribilis” pentru SolarEdge, acțiunile înregistrând o scădere de 72% de la începutul anului până în prezent.

Raportul îngrijorător al SolarEdge a tras în jos întregul sector, iar indicele de referință al sectorului, Invesco Solar ETF a scăzut cu 6,3% într-o singură zi. Mai mulțe companii din sector au cunoscut o scădere semnificativă a valorii acțiunilor. Enphase Energy a înregistrat -14,9%, SunPower Corp. -9,4%, Sunnova Energy -9,1%, JinkoSolar Holdings -6,4% și Sunrun Inc. -6,3%. Enphase a fost afectată în mod deosebit din cauza expunerii sale considerabile la piața europeană. „Europa a fost văzută ca principalul motor de creștere, dar acest motor pare acum să se gripeze, a declarat Vikram Bagri , un analist al Citi.

După cum era de așteptat, previziunile slabe ale SolarEdge au adus o avalanșă de retrogradări pe Wall Street, Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Oppenheimer și Roth MKM reducând ratingurile și țintele de preț ale titlurilor acestor companii.

Europa stochează panouri chinezești

Criza energetică globală declanșată de războiul din Ucraina a scos la iveală vulnerabilitatea Europei din cauza dependenței excesive a continentului de produsele energetice rusești, în special de gazele naturale. Europa a răspuns cu exagerare, continentul reușind să stocheze atât de mult gaz încât a ieșit din ultimul sezon de iarnă cu rezerve de gaz mai mult decât suficiente, arată Oil Price, care arată că, acum Europa urmează o strategie similară în ceea ce privește energia solară.

Un nou studiu realizat de Rystad Energy a dezvăluit că panouri solare în valoare de aproximativ 7 miliarde de euro – sau o capacitate de 40 GW de curent continuu (GWdc) – se află în prezent neutilizată în depozitele europene. Se preconizează că stocul va crește și mai mult în acest an, ajungând la 100 GWdc în depozite până la sfârșitul anului 2023.

Marea majoritate a acestor panouri provin din China, ceea ce evidențiază un risc serios ca Europa să treacă de la o dependență excesivă de Rusia pentru gaze la o dependență prea mare de China pentru echipamentele de care are nevoie pentru energia sa solară.

China este, de departe, lider mondial în ceea ce privește investițiile în energie curată, reprezentând aproape jumătate din cele 1.100 de miliarde de dolari care au fost investite în acest sector anul trecut. De asemenea, a devenit liderul mondial incontestabil în producția de echipamente, patru din cinci panouri solare vândute la nivel mondial provenind din această țară. China a investit peste 50 de miliarde de dolari în liniile de producție de panouri, de 10 ori mai mult decât Europa.

Nu este așadar deloc că principalele firme chineze de energie solară se bucură de profituri uriașe, datorită cererii puternice și a creșterii vânzărilor de panouri: Jinko Solar a raportat un salt uimitor de 325% al profitul net, până la 3,8 miliarde de yuani, pentru prima jumătate a anului curent; Longi Green Energy Technology Co. Ltd., cel mai mare producător de panouri din lume, a raportat o creștere de 42% față de anul trecut a profitului net, până la 9,2 miliarde de yuani (1,3 miliarde de dolari), Trina Solar Co. Ltd. și-a văzut profitul din S1 2023 urcând cu 179%, la 3,5 miliarde de yuani, în timp ce JA Solar Technology Co. Ltd. și-a văzut profitul net crescând cu 183%, la 4,8 miliarde de yuani.

Din păcate, faptul că Europa se înfruptă din produsele solare chinezești se dovedește a fi dezastruos pentru companii precum SolarEdge, precum și pentru companiile americane din sector.

2 Comments

  1. Cine mai are bani de panouri în Europa când tanti von der Pfizer pendulează între două războie în timp ce o doare undeva de Europa și de europeni. Plus că multora numai de panouri nu le arde când vin facturile uriașe pentru sănătate și tratarea efectelor adverse în urma campaniei de țepuire la hectar.
    În România în schimb lucrurile sunt clare, țepuirea cantitativă va face nerentabile investițiile și parcă nu era de ajuns acum se mai pune și ANRE pe treabă și vrea să lege puterea instalată de consum.
    Țepuire cantitativă + plafonarea prețurilor + limitarea puterii instalate = furtuna perfectă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *