Politica de renovare a clădirilor în sensul creșterii eficienței energetice a acestora, care să concure la atingerea obiectivelor climatice, este afectată de pandemia de coronavirus, arată Agenția Internațională pentru Energie într-un raport recent prezentat pe această temă.
Un mix complex de factori va determina modul în care criza Covid-19 influențează intensitatea energetică în sectorul clădirilor în următorii ani, arată IEA în ultimul său raport legat de eficiența energetică.
În condițiile în care criza pandemică va afecta, în ansamblu, eforturile de creștere a eficienței energetice în ansamblu, atât la nivelul indistriei, cât și la cel al clădirilor, IEA a prezentat câteva efecte pe termen mediu, unele cu impact mai degrabă pozitiv, iar altele mai degrabă negative. Vi le prezentăm pe fiecare
Minusurile
- Mai multă activitate care presupune consum de energie în clădirile rezidențiale; mai puțină în clădirile de birouri
- O pondere mai mare din consumul de energie din sectorul serviciilor provine din subsectoare mari consumatoare de energie.
- Consumul de energie asociat aerisirii spațiilor din clădirile de birouri crește, ca urmare a unei ventilații crescute, pentru a preîntîmpina contaminarea cu noul coronavirus.
- Recesiunea economică și pierderea locurilor de muncă duc la scăderea veniturilor, atât pentru proprietarii de spații comerciale sau de birouri (parțial din cauza scăderii chiriilor), cât și pentru chiriași, precum și la rate mai mici de renovare a clădirilor și de rotație a stocurilor.
- Prețurile scăzute ale combustibililor, care se mențin de mai multă vreme la acest nivel din cauza pandemiei, prelungesc perioada de recuperare a investițiilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.
- Riscurile pentru sănătate împiedică antreprenorii profesioniști în domeniul eficienței energetice să se ocupe de lucrări în clădirile rezidențiale, întârziind modernizarea locuințelor
- Companiile de servicii energetice își reduc veniturile și pot ajunge chiar la faliment, ceea ce pune presiuni și pe lanțurile de furnizori
Plusurile
- Cheltuielile guvernamentale crescute pe fondul pandemiei vizează modernizări și construirea de clădiri noi eficiente.
- Facturile mai mari pentru clienții casnici, cauzate de creșterea timpului petrecut acasă, îi încurajează pe proprietari să investească în modernizarea clădirilor de locuit
- Proprietarii de clădiri de birouri profită de absența chiriașilor pentru a le moderniza fără a deranja pe cei care nu mai lucrează de la birou în această perioadă
- Mai mult timp petrecut acasă încurajează renovările făcute în sistem do-it-yourself, pe măsură ce oamenii sunt tentați să investească în creșterea confortului locuinței.
IEA notează că, din 2015, ritmul de îmbunătățire a eficienței energetice la nivel global, măsurat prin intensitatea energiei primare, scade, iar pandemia pune o presiune suplimentară. Ca urmare a crizei și a prețurilor scăzute la energie, intensitatea energetică este de așteptat să se îmbunătățească cu doar 0,8% în 2020, aproximativ jumătate din nivelurile pentru 2019 (1,6%) și 2018 (1,5%) – comparație ajustată și cu condițiile meteo.
“Acest lucru este cu mult sub nivelul necesar pentru atingerea obiectivelor globale de climă. Este deosebit de îngrijorător, deoarece eficiența energetică ar trebui să contribuie cu 40% la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră legate de energie în următorii 20 de ani, în scenariul de dezvoltare durabilă al AIE”, mai arată agenția.
Pentru Europa și România, aceste trend este o amenințare la adresa țintelor ambițioase de renovare a clădirilor. Comisia Europeană a lansat recent ceea ce se cheamă “Renovation Wave”, o strategie pentru a transforma stocul actual de clădiri, în cea mai mare parte vechi și cu pierderi mari de energie, într-unul mai eficient, mai sustenabil și mai sănătos pentru oameni. Detaliile acestei politici au fost prezentate publicului din România la a doua ediție a Forumului România Eficientă, desfășurat luna trecută.
România Eficientă este cel mai mare proiect privat, de interes public național, de promovare a eficienței energetice, care se desfășoară până în 2022, derulat de Energy Policy Group împreună cu OMV Petrom