„Închiderea frontierelor, măsurile de distanţare socială şi restricţiile severe vor continua să afecteze cererea de combustibil până când vaccinurile vor fi distribuite pe scară mare, cel mai probabil doar în semestrul doi din 2021”, conform raportului lunar al IEA.
Instituţia cu sediul la Paris apreciază că „această redresare va reflecta în principal impactul măsurilor de sprijin fiscal şi monetar, precum şi eficacitatea măsurilor adoptate pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
IEA şi-a redus estimările privind cererea de petrol în 2021 cu 300.000 barili pe zi (bpd), iar pentru primul trimestru din acest an cu 580.000 bpd.
Consumul global de combustibil va creşte cu 5,5 milioane de barili pe zi în 2021, faţă de nivelul scăzut record de 8,8 milioane bpd în 2020, conform estimării Agenţiei Internaţionale a Energiei.
Furnizarea şi cererea sunt în grafic pentru a se redresa anul acesta, iar eforturile marilor producători de a echilibra piaţa prin reducerea producţiei au ajutat la scăderea stocurilor de ţiţei pe plan global. Ţinând cont de aşteptata creştere a producţiei în semestrul doi din 2021, „va fi necesar probabil mai mult petrol”, apreciază IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,12 dolari luni, ajungând la închidere la valoarea de 54,98 dolari.
La începutul acestei luni, Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de ţiţei, a fost de acord, după discuţiile din cadrul grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători), să facă reduceri suplimentare voluntare ale producţiei, de un milion de barili pe petrol pe zi (bpd) în februarie şi martie.
În condiţiile extinderii pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi înăspririi restricţiilor, cererea de ţiţei scade, iar producătorii încearcă să sprijine preţurile prin reducerea producţiei.
Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în februarie şi 75.000 bpd în martie, conform negocierilor dintre Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători.
Începând din luna ianuarie 2017, ţările din OPEC+ au redus producţia pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi, în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.