Ordonanţa de urgenţă pentru adoptarea Programul ”Electric Up” pleacă marţi, 8 septembrie, la Monitorul Oficial, iar contractările pentru acest program ar putea fi făcute până la finalul anului, a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, citat de Agerpres.
Prin Programul „Electric Up”, IMM-urile din domeniul HoReCa au posibilitatea să acceseze o finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi a staţiilor de încărcare.
„Ordonanţa de urgenţă pentru adoptarea Programului ‘Electric Up’ pleacă astăzi la Monitorul Oficial. Deja se lucrează la Ghidul solicitantului şi în câteva zile va fi făcut public, va fi pus în consultare publică, astfel încât noi sperăm ca în luna octombrie să fie accesibil acest program ‘Electric Up’. (…) Vorbim de 477 de milioane de lei credite bugetare deja alocate pentru acest program. Cu alte cuvinte, noi ne aşteptăm ca aceşti bani să fie deja contractaţi şi angajaţi până la sfârşitul anului. Potrivit calendarului pe care noi ni l-am propus, începând din luna octombrie trebuie să fie lansat deja apelul pentru beneficiari. Potrivit estimărilor noastre, până la sfârşitul anului se vor face contractările pe acest program”, a menţionat Ionel Dancă, la un eveniment online organizat de publicația Energynomics.
Acesta a subliniat că valoarea finanţării este cuprinsă între 30.000 euro şi 100.000 euro, iar bugetul iniţial pentru acest prim apel este de 477 milioane de lei.
„Vorbim despre un program pentru finanţarea investiţiilor făcute de întreprinderile mici şi mijlocii şi de către întreprinderile din domeniul HoReCa în panouri fotovoltaice, în surse de producerea energiei electrice din surse regenerabile. Detaliile legate de modul de finanţare: avem sisteme care vor fi finanţate cu putere instalată cuprinsă între 27 de kW şi 100 de kW; nu necesită autorizaţie ANRE suplimentară pentru că sunt până în 100 de kW. Valoarea finanţării este cuprinsă între 30.000 euro şi 100.000 euro, iar bugetul iniţial pentru acest prim apel este de 477 milioane de lei, dar obiectivul nostru este să alocăm în funcţie şi de cum va evolua acest program până la 200 milioane euro pentru acest tip de investiţii. Nu este cu cofinanţare din partea beneficiarilor. Este grant nerambursabil 100% până în 100.000 euro”, a explicat Dancă.
El a adăugat că, prin acest program, se finanţează investiţiile pentru producerea de energie electrică din panouri fotovoltaice, dar şi staţiile de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi electrice hibrid.
„Este o iniţiativă foarte bună a Ministerului Economiei. Ea face parte din Planul nostru de investiţii şi relansare economică anunţat pe 1 iulie şi iată că aproape peste 90% din toate programele incluse în acel Plan de relansare economică în momentul de faţă sunt cu actele normative adoptate şi în implementare”, a susţinut Ionel Dancă.