Până în 2045 sunt necesare investiţii de 12.100 miliarde de dolari în industria petrolieră mondială – OPEC

Cererea globală pentru toate formele de energie ar urma să crească cu 23% până în 2045, iar până atunci industria petrolieră mondială are nevoie de investiţii de 12.100 miliarde de dolari, a declarat luni secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, Haitham Al Ghais, transmite Reuters.

În mod repetat oficialii OPEC au cerut majorarea investiţiilor în petrol, avertizând că altfel preţurile vor creşte semnificativ, scrie Agerpres.

„Cererea de energie primară pe plan mondial ar urma să crească semnificativ, cu 23%, până în 2045, ceea ce înseamnă că avem nevoie de toate formele de energie”, a afirmat oficialul OPEC la o conferinţă dedicată petrolului şi gazelor în Nigeria.

„Avem nevoie de soluţii inovatoare, cum ar fi captarea şi stocarea dioxidului de carbon, şi proiecte pe bază de hidrogen, pe lângă o economie circulară care să utilizeze carbonul, toate opţiunile fiind sprijinite de G20”, a explicat Al Ghais.

Acesta a adăugat că până în 2045 industria petrolieră mondială are nevoie de investiţii de 12.100 miliarde de dolari, dar deocamdată industria nu este în grafic pentru a atinge acest nivel de investiţii.

Solicitările de a limita sau de a opri finanţarea noilor proiecte petroliere sunt nerealiste şi nu sunt înţelepte, a apreciat secretarul general al OPEC, deşi a admis necesitatea tehnologiei care să ţină sub control emisiile generate de combustibilii fosili.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că OPEC ar putea să anunţe că în 2024 se aşteaptă la o creştere a cererii mondiale de petrol mai mică decât cea de 2,4%, sau 2,35 milioane de barili pe zi, preconizată pentru acest an, care reprezintă însă un ritm de creştere deosebit de mare, care se datorează faptului că lumea a ieşit din pandemia de coronavirus.

Ritmul în care creşte cererea de petrol este un semnal al situaţiei de pe piaţa petrolieră şi oferă un fundal al deciziilor de politică adoptate de OPEC şi aliaţii săi, reuniţi într-un organism denumit OPEC+. În iunie, acest organism a decis să prelungească şi în 2024 tăierile de producţie, în ideea de a susţine piaţa petrolieră pe fondul îngrijorărilor că diminuarea cererii pune presiune asupra preţurilor.

Pentru 2024, trei surse din cadrul OPEC au dezvăluit pentru Reuters că, deşi organizaţia se aşteaptă ca ritmul de creştere a cererii de petrol să fie mai lent decât estima anterior, totuşi nu va fi vorba de o încetinire atât de abruptă pe cât prognozează IEA, fiind posibil să fie vorba de o creştere mai mare de un milion de barili pe zi dar mai mică de două milioane de barili pe zi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *