OX2 România va începe în acest an construcția propriu-zisă a două parcuri eoliene, 200 MW în total

Divizia din România a dezvoltatorului suedez OX2 va demara în acest an construcția a două dintre cele patru proiecte pe care le derulează aici.

„În România avem patru proiecte, de 600 MW, în diverse faze de dezvoltare, din care vom ajunge cu două la FDI (decizie finală de investiții – n.red.) în cursul acestui an, ceea ce înseamnă  că am depășit nivelul “ready to built, ci că vom avea tot ce înseamnă procurement, toată achiziţia de echipamente şi de execuţii de lucrări asigurată, cu contracte, finanţare şi monetizare a electricităţii, vânzarea prin PPA-uri. Cu alte cuvinte, vom fi în poziţia în care începem construcţia la două din proiectele noastre în cursul anului 2024”, a spus  Lăcrămioara Diaconu, country manager OX2 România, la Zf Power Summit.

Cele două proiecte la care va începe construcția în acest an sunt două parcuri eoiene, cu o capcitate totală de circa 200 MW, care ar urma să fie terminate la finalul lui 2025.

Celelalte două proiecte derulate OX2 România sunt cel puțin la nivelul de a fi primit avizul tehnic de racordare (ATR). „Pentru unele proiecte avem şi contract de racordare, suntem mai avansaţi, iar pentru cele care vor veni anul viitor la momentul de FDI am trecut nişte etape importante în viaţa unui proiect”, a mai spus Lăcrămioara Diaconu.

Oficialul OX2, care cunoaște foarte bine sectorul energetic (a lucrat înainte la OMV Petrom, la CE Oltenia) a amintit că este nevoie de predictibilitate care pote fi obținută fir prin contracte termen lung fie prin mecanisme de tip “contracte de diferență”. “Când rulezi un model financiar şi un business case, în funcţie de modelul de investitor, strategic sau financiar, ai nevoie ca măcar o parte din veniturile pe care le generează proiectul tău în viitor să le ai securizate. E acel hedging ratio, care poate fi 40-50%. Cu mici excepţii, nu există bănci finanţatoare care să nu solicite asigurarea acelui cash flow din care proiectul sau compania va onora serviciul datoriei. Ca să existe acest hedge ratio e nevoie fie de PPA pe termen lung cu preţ fix, fie CfD-ul (…) , securizează o anumită pondere din producţie la un anumit preţ, ştii că pentru acea pondre din producţie vei genera preţul respectiv şi, în rest, vei fi cu proiectul în piaţă şi îl vei monetiza”, a spus Lăcrămioara Diaconu.

Ea a mai spus că, la nivel global, OX2 a avut un an 2023 “de așezare și consolidare”, dar a pus în funcțiune nouă proiecte, cu o capacitate de 500 MW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *