În ultima zi din 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial “OUG pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative”. OUG 143/2021 este actul normativ care stabilește posibilitatea compensării cantitative pentru micii producători de energie electrică ce au instalații fotovoltaice.
Mai întâi, despre ce e vorba, pe scurt, și ce nu este clar încă, după care prezentăm integral extrasul din OUG
OUG introduce compensarea cantitativă a prosumatorilor care au instalații de până la 200 kW. Furnizorii vor fi obligați să factureze doar diferența dintre ce consumă prosumatorul din rețea și ce livrează în rețea. În cazul în care cantitățile livrate le depășesc pe cele consumate din rețea, ce rămâne se poate compensa cantitativ în termen de doi ani. Cu alte cuvinte, se poate consuma iarna ce s-a produs în exces vara. Compensarea se face în regim de 1:1. Schema de compensare cantitativă este valabilă până în anul 2030. Nu se introduc obligații suplimentare pentru prosumatori, și nici nu se plătește vreo taxă. După 2030, pentru prosumatorii cu instalații de cel mult 200 kW, se va reveni parțial la sistemul de acum, când nu există compensare cantitativă. Prosumatorul va primi prețul mediu al PZU, dar, atenție, NU prețul mediu pe anul precedent, ci prețul mediu ponderat al lunii în care se face livrarea.
Pentru prosumatorii cu instalații cuprinse între 200 și 400 kW, nu se face compensare cantitativă, ei primesc prețul mediu al PZU din luna în care se produce energia, pentru ce injectează în rețea.
Ce nu este clarificat încă. Lucrul care, la prima citire, pare neelucidat, este ce se întâmplă în situația în care, și după doi ani, prosumatorul mic nu a extras din rețea toată energia livrată. Va fi ea plătită (și dacă da, la ce preț) sau reportată în continuare?
Când va deveni efectivă compensarea cantitativă? În lege scrie așa: „Metodologia privind compensarea cantitativă prevăzută la art. 73.1 alin. (9) va fi elaborată de ANRE în 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”. Așadar, se înțelege că undeva în luna martie prosumatorii vor putea beneficia de acest instrument.
Iată exact prevederea din OUG (art. 118)
După articolul 73 se introduce un nou articol, articolul 73.1, cu următorul cuprins:
„Prosumatorul
Art. 731. — (1) Prosumatorii care dețin unități de producer a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.
(2) Autoritățile publice locale care dețin capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, parțial sau total, din fonduri structurale, beneficiază din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare financiară între energia livrată și energia consumată din rețea.
(3) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW și cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligați:
- a) să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferența dintre cantitatea de energie consumată și cantitatea de energie produsă și livrată în rețea;
- b) să reporteze în facturile prosumatorilor, în situația în care cantitatea de energie produsă și livrată în rețea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferența dintre cantitatea livrată și cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.
(4) La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW și cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică sunt obligați:
- a) să achiziționeze energia electrică produsă și livrată conform alin. (1) la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă;
- b) să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată și energia electrică consumată din rețea.
(5) Prosumatorii, persoane fizice, prevăzuți la alin. (1), altele decât cele organizate conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora.
(6) Operatorii de distribuție de energie electrică sunt obligați să realizeze racordarea prosumatorilor prevăzuți la alin. (1) și a autorităților publice prevăzute la alin. (2) în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.
(7) Prosumatorii, persoane fizice, juridice și autorități ale administrației publice locale care dețin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile, prevăzuți la alin. (1), precum și persoanele fizice sau juridice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt exceptați de la obligația de achiziție anuală și trimestrială de certificate verzi prevăzută la art. 8 alin. (2) și (21) din Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, altul decât consumul propriu tehnologic al centralei electrice.
(8) Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, prevăzuți la alin. (1) și (4) sunt exceptați/scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum și pentru excedentul vândut furnizorilor, conform alin. (3).
(9) Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalații cu o putere de până în 200 kW va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor și acțiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Național Energie și Schimbări Climatice, conform unei metodologii ANRE, iar după această perioadă prosumatorii respectivi pot vinde energia electrică produsă în condițiile prevăzute la alin. (3), lit. a) pentru prosumatorii cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW.
(10) ANRE monitorizează dezvoltarea și funcționarea prosumatorilor, întocmește și face public anual pe site-ul propriu, până la data de 1 iunie, un raport privind prosumatorii.”
Si daca nu fac cerere pt compensare cantitative ce se intampla ? Cam orice prosumator cu putere intre 25 si 200 kwp nu isi doreste confiscarea energiei neconsumate dupa 24 luni. #1 Un singur prosumator consuma perfect constat si poate sa isi faca un calcul cu precizie pe 24 luni pt a nu supraestima sistemul: Minerii si rig-urile lor. sper sa nu fie cu dedicatie legea! #2 Daca nu se plateste surplusul la media pzu dupa 24 luni, practic se descurajeaza energia verde.
Ei uite ca si alti prosumatori sunt interesati de compensatie 1:1. Aici discutam de fabrici de mobila, firme de IT, procesarea carnii si asa mai departe. Dar de unde sa stii asta, tu o judeci din perspectiva ta… Este cu dedicatie pentru aceste firme, care tin economia in picioare, nu pentru tine ca sa faci cateva sute de lei vara …
#1 În 2021 prosumatorul vindea cu 0,19 și cumpara cu 0,74, asta înseamnă ca a fost “impozitat” cu 96%.
#2 În 2022 prosumatorul cu putere peste 25kwp, dacă poate sa opteze la media pzu, o sa vândă cu 1,1 și cumpara cu 1,35-1,75 Ron, asta înseamnă ca sunt “impozitati” teoretic cu 30% cine cumpara cu 1,35 și cu 59% cine cumpara cu 1,75 Ron.
Babele invidioase de prin sat spun ca supradimensionarea sistemului PV la prosumatori trebuie impozitat și eu ii întreb: Nu este suficient de impozitat (30%-59%) fata de cel cu sistem mai mic de 25kwp și cu optarea de 1:1 ?
La cum se prezinta OUG defavorizeaza supraproductia de Energie Verde intrucat cu compensare 1:1 O casa de 180mp cu incalzire electrica si 1 masina electrica are nevoie de 16kwp si cu 2 masini electrice are nevoie de maxim 25kwp.
Cum ai facut calculele alea de ai iesit cu impozit de 96% in 2021???
Eu inca nu am inteles cum se poate face practic compensarea 1:1. Daca eu injectez in retea de ex 1 kwh si vecinul il consuma, acesta din urma trebuie sa plateasca tariful cu TVA inclus , plus toate taxele de transport si care or mai fi ele. Deci cineva trebuie sa plateasca taxele la acel kwh. Apoi cand eu vreau acel kwh inapoi de unde il iau eu fara taxe? Cine va plati taxele de transport ptr acel kwh? Mie im da vi virgula, nu zic ca nu e posibil, dar nu vreau sa imi inchipui cum arata o factura detaliata….
Mihaita T.
Tu ca Prosumator cand il dai in retea (acel 1 KW), furnizorul il vinde vecinului tau, vecinul plateste taxele aferente consumului lui propriu iar furnizorul incaseaza taxele pe acel KW. Deci Prosumatorul a donat 1 Kw pentru care alta entitate a incasat deja toate taxele apoi ulterior Prosumatorul isi ia inapoi acelasi KW pentru care au fost deja incasate taxele aferente de catre cel care a consumat efectiv acel Kw!!! Taxele aferente Kw-ului au fost platite de cel care l-a consumat, firesc nu?
Nici mie nu imi este clar insa ce se intampla cu cei cu supra-productie pentru care nu se justifica varianta cantitativa. (20 Kw – 200 Kw instalati). La prima vedere dupa cum interpretez eu textul, compensarea cantitativa este STRICT optionala, ca alternativa la varianta actuala de compensare financiara la nivel PZU. Daca cumva devine obligatorie pentru toti sub 200 Kw n-ar fi deloc in regula, bataie de joc la adresa investitiei lor si a productiei lor masive de energie verde, complet descurajant.
Insa, raman la parerea ca e doar optionala, cum este si corect.
As vrea sa aduc unele informatii din Belgia, unde instalam sisteme fotovoltaice si acest sistem de compensare functioneaza de ani buni:
– toti prosumatorii mici (sub 30kW) compenseaza la 12 luni. Scopul este dimensionarea productiei dupa consum, nu sanincasezi bani. Ce produci anual peste consumul propriu NU se compenseaza (cadou la furnizor)
– prosumerul plateste o taxa de folosinta a retelei (prosumer tax) de aprox 100€/kWp. Li se pare normal sa o plateasca daca stochezi in retea si nu in baterii (care costa mult).
– la pretul energiei de acolo (o.27€/kWh) amortizarea instalatiei fotovoltaice este undeva la 6-7 ani. Adica peste 12% dobanda pe an. Banca da 0.5% , deci li se pare foarte avantajos.
– datorita sistemul de compensare NU mai sunt necesare alte subsidii/compensari (gen program AFM, “casa verde” si alte pomeni de la stat).
Prin acest sistem au ajuns la 1 milion de sisteme fotovoltaice instalate in 5-6 ani, la o populatie jumatate cat a Romaniei. Noi, avem cateva zeci de mii probabil… Bancile crediteaza (pe credit ipotecar chiar) montajul acestor sisteme.
– din 2021 regiunea Flandra a scos sistemul compensator. In plus, pe tot ce furnizezi in retea nu mai primesti nimic., sunt contoare electronice, duale. Au destui prosumeri, sistemul era probabil prea avantajos si isi permit sa puna baterii.
Concluzia mea: Cred ca sistemul compensatoriu la 24 luni este foarte avantajos si simplu. In 5-6 ani putem avea si noi sute de mii de case cu panouri solare fara subventii de la stat. Oamenii ar trebui sa instaleze atat cat au nevoie pt consum. Va fi o problema mare cu capacitatea retelei din Romania sa preia energia, daca numarul de instalatii creste f mult. Sa speram ca operatorii se vor scala. Un an cu bucurii tuturor !
Ati gasit undeva in noua lege ca se abroga prevederile vechii legi referitor la vanzarea la PZU a surplusului de energie creat ? … cum nu mai poti sa vinzi catre furnizor energia ?…. Compensarea este vazuta ca o facilitate nou adusa legii vechi …
“Art. 731. — (1) Prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.”
“ La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW și cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, furnizorii de energie….”
???? Deci ???? Scrie clar in art 731 ca “pot vinde” si ca “la solicitarea prosumatorilor…”
E foarte clar : cine vrea vinde , cine nu face compensare…