OUG privind sprijinul pentru CE Oltenia a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce scrie în ea

Complexul va primi un sfert de miliard de euro, timp de șase luni. Dacă nu dă banii înapoi, trebuie să prezinte un plan de restructurare care să fie trimis Comisiei Europene. În varianta puțin probabilă în care nu o face (planul este deja redactat), Guvernul va propune lichidarea.

Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de salvare în valoare de 251 de milioane de euro, potrivit OUG 12/2020, care a fost publicată azi în Monitorul Oficial.  Ajutorul este acordat de Finanțe, la cererea companiei, din fondurile obșinute din privatizare, după ce Eximbank va face o analiză de risc a societății pentru a stabili nivelul dobânzii pe care trebuie să o plătească CEO. Complexul trebuie să constituie garanții în valoare de 120% din valoarea creditului.

Împrumutul trebuie restituit în termen de șase luni, cu dobânzi cu tot. În caz contrar, CEO trebuie să prezinte, în termen de trei luni, un plan de restructurarea care să demonstreze restabilirea viabilității pe termen lung. În acest caz, Guvernul va înștiința Comisia Europeană, iar acest ajutor de stat va deveni unul pentru restructurare, care va trebui avizat de Comisie. Dacă CEO nu plăteșe creditul, nu face plaanul de restructurare în trei luni, iar Guvernul nu îl trimite la Briuxelles în șase luni, Guvernul se obligă să elaboreze un plan de lichidare al CE Oltenia.

Compania este al doilea producător de energie al României, cu patru termocentrale pe căbune și 11 cariere de lignit, în care lucrează circa 13.000 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *