OUG cu compensarea facturilor: crește plafonul de consum pentru care puteți primi compensație în februarie și martie, însă nu veți primi nimic din urmă

Pragurile de consum ale clienților casnici pentru care oamenii vor primi compensații la facturile de gaze și energie electrică cresc semnificativ pentru lunile februarie și martie. Însă, pentru perioada noiembrie-ianuarie, nu se va mai acorda nimic în plus.

Guvernul a aprobat OUG cu noua schemă de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor, cu câteva modificări importante față de ultimul proiect pus în dezbatere publică.

Noua OUG cu schemele de sprijin se aplică de de la data 1 februarie și este valabilă până la 31 martie 2022. Potrivit ultimei forme care a intrat în Guvern în această seară, sunt câteva modificări majore față de ultima formă, pusă de Guvern în dezbatere publică vineri.

Rămân plafoanele de preț, de 80 de bani/kWh de energie electrică și 31 de bani/kWh de gaze, prețuri maxime care care vor fi plătite de populație, dar s-a umbat la prețurile minime ale energiei și gazului-marfă. Iată noile plafoane:

Cel mai important pentru persoanele fizice, mult mai multe persoane se vor califica la compensații la gaze, în lunile februarie și martie, pentru că vor crește semnificativ pragurile de consum. Însă, din ce a spus și ministrul Energiei și din ce înțelegem și noi vâzând ordonanța (forma dinală intrată în Guvern) nimic nu se aplică pentru perioada 1 noiembrie-1 februarie, așa cum unii ar fi sperat. Deci cine nu a primit compensații lunile trecute pentru că a consumat peste prag nu va mai primi nimic, dar mulți se vor califica la compensații pentru lunile februarie și martie. Noile praguri sunt de 515, respectiv 570 kWh de energie electrică pentru februarie și martie și de 345 și 331 de metri cubi de gaze pentru fiecare dintre cele două luni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compensația rămâne cea știută, 29 de bani/kWh pentru energia electrică, și 40% din prețul de furnizare al gazului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.