Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică arată că Ordonanţa cu taxele în energie care reintroduce şi preţurile reglementate de stat pentru populaţie va avea efecte negative asupra întregii economii, prin creşterea preţurilor la energie, nu doar aspura segmentului de furnizare, unde multe firme, mai ales mici, vor da faliment pentru că nu vor putea plăti noile taxe.
“AFEER isi manifesta ingrijorarea cu privire la publicarea proiectului de „OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.” Aparitia acestui proiect de OUG deja a dus la o crestere a pretului energiei electrice cu 14%, astfel Romania devenind cea mai scumpa piata din Uniunea Europeana si la scaderea dramatica a valorii actiunilor a principalelor companii energetice listate la bursa”, arată Asociaţia într-un comunicat.
“Dorim sa invederam faptul ca toate taxele, contributiile si impozitele pe care participantii la piata de energie electrica le platesc se vor regasi intotdeauna in pretul consumatorului final. In formula propusa in OUG consumatorul va urma sa suporte o crestere a costului cu factura de energia electrica de cel putin 5% doar datorita cresterii acestei contributii (prin cascadarea acesteia pe lantul producere/ transport /distributie/ furnizare). Ne asteptam ca aceasta crestere, impreuna cu ingreunarea conditiilor de finantare sa duca la disparitia unor furizori, pierderea unor locuri de munca si in final pierderea unor venituri la bugetul de stat si scaderea competitiei pe piata de energiei electrice”, mai spune Asociaţia.
“Daca in aparenta populaţia este protejată prin reglementarea preţului la energie, nu acelaşi lucru se întâmplă cu consumatorii industriali. Aceştia, cel mai probabil, vor fi cei care vor suporta creşteri de preţuri la energie, cu consecinţe nefaste asupra costurilor lor de producţie şi asupra competitivităţii. Efectele vor fi printre cele mai dure: pierderi de cotă de piaţă nu numai la export, ci şi pe piaţa locală, insolvenţe, falimente, pierderi de locuri de muncă. Astfel, aplicarea prevederilor noii Ordonanţe de Urgenţă ar putea conduce, în doar câţiva ani, la pierderi masive de venituri la bugetul consolidat al statului si posibile relocari ale industriei catre alte zone”, mai arată AFEER.
În respectivul proiect de OUG se introduc din nou preţuri reglementate la energie electrică pentru populaţie, după ce piaţa a fost liberalizată, iar furnizorii spun că situaţia, care oricum va atrage o reacţie dură a Comisiei Europene, este de natură să afecteze toată industria, nu doar segmentul de furnizare a energiei electrice. Iată ce spune AFEER:
“Reamintim, de la 1 ianuarie 2018, piaţa de energie pentru consumatorii casnici a fost liberalizată 100%, ceea ce înseamnă că prețul de furnizare a energiei electrice nu mai este stabilit de autorități, ci este negociat liber între consumatori și furnizori. Reintroducerea aprobării preţurilor de către ANRE înseamnă reîntoarcerea la situaţia anterioară liberalizării.
Dar, această liberalizare a fost asumată de către autorităţile de la Bucureşti încă din anul 2012, prin acordul de împrumut cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.
Revenirea la preţuri reglementate în energie poate conduce la reacţii dure din partea Comisiei Europene, inclusiv la declanşarea unor proceduri de infringement şi chiar procese la Curtea Europeană de Justiţie şi amenzi usturătoare.
Pe de altă parte, furnizorii au încheiate contracte cu clienţii finali, casnici şi non-casnici, chiar şi pentru întreg anul 2019. Proiectul de OUG prevede că „diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30.06.2022, conform reglementarilor ANRE”.
Sumele sunt, însă, extrem de mari, astfel că doar putine companii vor putea supravieţui. Furnizorilor, in special celor mici, le va fi greu să internalizeze aceste costuri suplimentare pentru o perioadă atât de lungă, de aceea, cel mai probabil, vor dispărea de pe piaţă. Aceasta înseamnă, pe lângă pierderea unor locuri de muncă şi o restrângere a concurenţei, cu efecte în majorarea preţurilor la consumatorii industriali în această perioadă şi o creştere substanţială a preţurilor pentru consumatorii casnici începând cu luna martie 2022”
Asociaţia solicită Guvernului reanalizarea măsurilor propuse şi arată ca, dacă unele firme au dat dovada de comportament neadecvat în relaţia cu consumatorii situaţiile trebuie tratate punctual şi nu trebuie blamată o întreagă industrie.