Ordinul ANRE prin care persoanele fizice pot vinde curent în reţea va intra în vigoare în primăvară

Persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi de până la 100 kW vor putea vinde electricitatea în reţeaua de distribuţie, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează, se arată într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energiei (ANRE), citat de Agerpres.

“Ordinul ar putea intra în vigoare în această primavera”, a declarat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Mai exact, consumatorii care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 de kW vor putea livra energia în reţea, iar distribuitorii din zona respectivă vor fi obligaţi să o achiziţioneze la preţul la care cumpără energie pentru consumul lor propriu tehnologic.

Factura la energie a acestor consumatori va fi compensată cu valoarea energiei livrate în reţea.

e-nergia.ro a scris despre acest proiect de ordin încă de anul trecut. Textul îl puteţi citi integral AICI.

“Prețul de vânzare a energiei electrice produse și livrate în rețelele electrice de către persoanele fizice care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW către operatorii de distribuție concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice este prețul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de  ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuție concesionar”, scrie în proiectul de ordin.

Aşadar, micii producători vor primi de la cele patru firme de distribuţie (Enel, CEZ, E. On şi Electrica) un preţ egal cu cel pe care îl plătesc distribuitorii (recunoscut ulterior de ANRE) pentru energia pe care o cumpără din piaţă pentru asigurarea consumului propriu tehnologic. Potrivit unor surse din piaţa de energie, acum acest preţ este de circa 200 de lei/MWh, cu variaţii pentru fiecare dintre cei patru distribuitori. Aşadar, micii producători ar putea primi în jur de 20 de bani/kWh de energie electrică livrată în reţea, iar distribuitorii sunt obligaţi să preia şi să plătească această energie.

Ordinul mai spune că persoanele fizice care vând această energie nu trebuie să plătească ceva pentru dezechilibrul produs sistemului, şi stabileşte o limită a energiei produse din aceste surse care poate fi preluată în reţea. Această limită este de 100MW pentru fiecare din cei patru distribuitori.

Cine va dori să vândă energia pe care o produce la acest preţ trebuie să încheie un contract în acest sens cu firmele de distribuţie şi trebuie să aibă montat obligatoriu un contor inteligent ca să o măsoare, sau contor care să asigure cel puţin citirea la distanţă.

Vestea proastă este însă că acest proiect de ordin ANRE nu va fi suficient, nici după ce va fi aprobat şi va fi publicat în Monitorul Oficial. Mai este însă nevoie de clarificări suplimentare de la Ministerul de Finanţe, prentru ca orice posesor de sursă mică de energie electrică să poată să o şi vândă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *