OPEC şi Rusia au convenit extinderea măsurilor de reducere a producţiei de petrol

OPEC, Rusia şi alte state aliate au convenit sâmbătă să extindă reducerile record ale producţiei de petrol până la sfârşitul lunii iulie, prelungind un acord care a contribuit la dublarea preţurilor ţiţeiului în ultimele două luni, prin retragerea de pe piaţă a aproape 10% din livrările globale de petrol, transmite Reuters, citată de News.ro

Rusia va reduce producţia la 510-520 milioane de tone în 2020, de la circa 561 de milioane de tone în 2019, a declarat sâmbătă ministrul Energiei. Anexandr Novak.

Novak a spus, la scurt timp după anunţarea acordului, că Statele Unite au redus producţia cu 1,9 milioane de barili pe zi.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a mai cerut unor ţări producătoare, precum Nigeria şi Irak, care şi-au depăşit cotele în mai şi iunie, să compenseze acest lucru cu reduceri suplimentare din iulie până în septembrie.

OPEC+ a convenit iniţial, în aprilie, că va reduce livrările cu 9,7 milioane de barili pe zi, în perioada mai-iunie, pentru a susţine preţurile care se prăbuşiseră din cauza crizei coronavirusului. Reducerile urmau să scadă la 7,7 milioane de barili pe zi din iulie până în decembrie.

”Cerere revine pe măsură ce economiile mari consumatoare de petrol ridică restricţiile legate de pandemie. Dar nu am depăşit încă dificultăţile, iar problemele vor continua”, a declarat ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, într-o video conferinţă cu miniştrii OPEC+.

Preţul petrolului Brent  urcat vineri la peste 42 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele trei lui, după ce în aprilie a coborât la sub 20 de dolari pe baril. Preţurile sunt însă cu o treime mai scăzute faţă de sfârşitul anului 2019.

“Este de aşteptat ca preţurile să fie ridicate luni, de peste 40 de dolari pe baril”, a declarat Bjornar Tonhaugen, de la Rystad Energy.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, şi Rusia trebuie să echilibreze măsurile de creştere a preţurilor pentru asigurarea nevoilor lor bugetare, dar să nu permită ca acestea să urce peste 50 de dolari pe baril, pentru a evita reluarea producţiei la exploatările de şist concurente din Statele Unite.

Acordul din aprilie a fost convenit la presiunile preşedintelui american Donld Trump, care vrea să evite falimentul industriei petroliere a SUA.

Viitoarea reuniune a OPEC şi OPEC+ va avea loc în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *