OPEC şi partenerii săi au convenit asupra unei scăderi a producţiei pe petrol, de 10 milioane de barili pe zi

Principalele state producătoare de petrol au convenit duminică asupra unei scăderi a producţiei în încercarea de a susţine preţurile, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus şi al unui „război al preţurilor” între Rusia şi Arabia Saudită, transmit agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres. Prețul petrolului a crescut cu 4%.

„Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea producţiei statelor membre ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia şi alţi producători de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând de la 1 mai”, a precizat pe Twitter ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel, potrivit AFP.

Ministrul mexican al energiei, Rocio Nahle, a anunţat la rândul său că s-a ajuns la un acord privind o scădere a producţiei cu 9.7 milioane de barili pe zi începând din mai şi le-a mulţumit membrilor OPEC pentru susţinerea acordată, a relatat Reuters.

Cotaţia barilului de petrol a crescut luni dimineaţa cu peste un dolar, după ce marii producători au ajuns la acest acord. În jurul orei 05.19 GMT, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent au crescut cu 1,29 dolari sau 4,1%, până la 32,77 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la barilul de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,01 dolari sau 4,4%, până la 23,77 dolari per baril.

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedere restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului. Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, sau aproximativ 30% din producţia mondială.

OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime, însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care potrivit surselor consideră că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *