OMV vrea să dezvolte proiecte de stocare a carbonului în subteran

OMV AG are ca obiectiv reducerea propriilor sale emisii de carbon prin captarea CO2 în subteran şi ar putea oferi clienţilor aceleaşi soluţii de stocare, a afirmat joi directorul general al grupului energetic austriac, Rainer Seele, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Proiectele din SUA şi Norvegia au arătat că procesul de captare şi depozitare subterană a deşeurilor de dioxid de carbon produse prin arderea combustibililor fosili sau a chimicalelor reprezintă un mod sigur de a sprijini lupta împotriva încălzirii globale, le-a spus jurnaliştilor Seele.

„Aceasta este o tehnologie foarte importantă pentru noi, unde putem veni cu o contribuţie importantă. Avem câteva depozite de stocare care au mărimea potrivită. Ar putea fi luate în considerare unele spaţii de stocare din Austria, inclusiv fostele depozite de stocare a gazelor naturale”, a explicat şeful OMV.

Chiar dacă nu s-a concentrat pe energia regenerabilă, aşa cum au făcut BP şi Royal Dutch Shell, eforturile OMV s-au axat pe prioritizarea gazelor naturale în detrimentul ţiţeiului şi pe dezvoltarea unei tehnologii care reciclează plasticul folosit şi îl converteşte în ţiţei sintetic. Grupul intenţionează să comercializeze până în 2025 aşa numita tehnologie ReOil.

În total, OMV are capacitatea de a stoca câteva milioane de tone de dioxid de carbon.

„Aceasta ar putea deveni un potenţial model de afaceri pentru OMV”, a declarat Seele.

El a adăugat că este nevoie de un cadru legal pentru a facilita astfel de tehnologii.

Odată ce intră în vigoare cadrul legal, OMV ar putea lansa în câţiva ani primele sale proiecte de stocare a carbonului, a precizat şeful grupului energetic austriac.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *