OMV semnează pentru achiziția de LNG pe termen lung cu americanii de la Cheniere

Grupul austriac OMV a anunțat astăzi semnarea unui acord de vânzare-cumpărare pe termen lung cu compania americană Cheniere Energy, Inc. care acoperă furnizarea a până la 850.000 de tone de gaz natural lichefiat (LNG) pe an începând cu sfârșitul lui 2029, potrivit unui comunicat de presă.

În conformitate cu termenii acordului, Cheniere va furniza OMV până la 12 încărcături de LNG pe an, care vor fi primite și regazeificate prin intermediul terminalului Gate LNG din Rotterdam, Olanda, unde OMV deține capacități de regazeificare pe termen lung. Prețul contractual pentru LNG este legat de indicele TTF.

Berislav Gaso, vicepreședinte executiv al OMV Energy Business, a declarat „OMV a făcut încă un pas important în diversificarea și protejarea surselor alternative de aprovizionare cu gaze naturale non-rusești pentru clienții săi pe termen lung. Suntem încântați să lucrăm împreună cu Cheniere, cel mai mare furnizor de LNG din SUA. Acest contract subliniază strategia noastră prudentă de a lua măsuri în fața dinamicii schimbătoare a pieței.”

„Acest acord pe termen lung între Cheniere și OMV va spori capacitatea Cheniere de a furniza LNG în Europa, unde securitatea energetică nu a fost niciodată mai importantă”, a declarat Anatol Feygin, vicepreședinte executiv și CCO al Cheniere. „Cheniere este încântată să își aprofundeze și mai mult relația de când am furnizat pentru prima dată către OMV, în 2018.”

Cheniere Energy, Inc. este principalul producător și exportator de LNG din Statele Unite, furnizor de servicii complete, cu capacități care includ achiziția și transportul gazelor, lichefierea, navlosirea navelor și livrarea de LNG. Cheniere deține una dintre cele mai mari platforme de lichefiere din lume, formată din instalațiile de lichefiere Sabine Pass și Corpus Christi de pe Coasta Golfului SUA, cu o capacitate totală de producție de aproximativ 45 mtpa de LNG în exploatare și o capacitate de producție suplimentară de peste 10 mtpa în construcție.

OMV este acționarul majoritar al Petrom, și, până la începutul agresiunii ruse în Ucraina, își asigura exclusiv consumul de gaze din Rusia. De altfel, a fost și prima companie occidentală care a semnat un contract de achziție de gaze din Rusia (pe atunci Uniunea Sovietică), în 1968.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *